Kritika hraničních blokád mezi Rakouskem a ČR zazněla i v EP

Kritika blokád hraničních přechodů mezi Českem a Rakouskem, které organizují rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín, zazněla v plénu Evropského parlamentu od českého europoslance Petra Duchoně. Zástupce ODS v podstatě zopakoval hlavní české výhrady, na které své rakouské kolegy upozornilo i české ministerstvo zahraničí, podle něhož blokády porušují právo EU na volný pohyb osob a zboží. "Respektuji skutečnost, že někteří rakouští občané jsou proti jaderné energetice. To je však nikterak neopravňuje k tomu, aby svůj názor prosazovali omezováním svobody jiných," uvedl Duchoň.

Český europoslanec uznává, že dopad jeho vystoupení je jen velmi malý a zdaleka nemá takové možnosti jako například šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, který o celém problému mluvil před nedávnem v Bruselu s rakouskou ministryní zahraničí Ursulou Plassnikovou. ČTK a Českému rozhlasu Duchoň rovněž řekl, že někteří jeho kolegové s projevem vyslovili souhlas, ale nikdo na něj přímo nereagoval.

Rakouští odpůrci atomu, jimž vadí elektrárna v Temelíně, uspořádali v uplynulých týdnech sérii blokád na česko-rakouských přejezdech. Na společných hranicích ale zatím svými protestními akcemi nezpůsobili žádné větší dopravní problémy; pohrozili ovšem, že příště zablokují všech 16 hraničních přechodů najednou. Česká diplomacie se v protiakci snaží přenést celý problém na půdu Evropské unie. Rakouští aktivisté mají v úmyslu zablokovat všechny přechody na rakousko-české hranici, pokud Vídeň do poloviny června nepodá na Česko žalobu kvůli údajnému nedodržení ujednání z Melku o bezpečnostních opatřeních v jihočeské elektrárně.