Krejčíř prý do několika týdnů předloží důkazy o půjčce ČSSD

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř prý do několika týdnů předloží důkazy o tom, že v roce 2002 půjčil ČSSD 60 milionů korun. "Podám je ve velmi krátké době. V řádu týdnů," uvedl v neděli Krejčíř v telefonickém rozhovoru v diskusním pořadu Nedělní partie televize Prima. Půjčku prý Krejčíř poskytl sociálním demokratům výměnou za slib, že mu strana pomůže mimo jiné získat podnik Čepro. Peníze v hotovosti údajně předal podnikateli Jakubu Konečnému, který je pak půjčil ČSSD. Krejčíř tvrdí, že vlastní originál směnky, kterou mu vystavil Konečný. Velmi brzy prý získá i originál směnky, kterou Konečnému podepsal tehdejší místopředseda ČSSD Stanislav Gross, tvrdil. Odmítl však říci od koho.

Policie ale v pátek zveřejnila notářsky ověřené Krejčířovo čestné prohlášení z června 2002, podle něhož mu podnikatel Konečný nic nedluží. Podle policie to znamená, že není možné, aby Krejčíř nyní vlastnil originál směnky na 60 milionů. "Toto naše vzájemné prohlášení mezi mnou a panem Konečným neneguje existenci směnky z března 2002," prohlásil v neděli Krejčíř.

Konečný byl Krejčířovým obchodním partnerem. Letos v březnu zmizel a policie po něm marně pátrá. Prověřuje několik verzí. Za nejpravděpodobnější považuje to, že byl na popud Krejčíře zavražděn.

Premiér a místopředseda ČSSD Jiří Paroubek Krejčířovo tvrzení ostře odmítl. "Jakou cenu má svědectví zločince?" Tvrzení stíhaného uprchlého podnikatele má podle Paroubka stejnou hodnotu, jako kdyby někdo tvrdil, že sociální demokracie dluží loupežníkovi Václavu Babinskému třeba 70 milionů. Předseda ODS Mirek Topolánek ale soudí, že se může Krejčířovo tvrzení o půjčce sociálním demokratům potvrdit stejně tak, jako se potvrdilo jeho tvrzení o tom, že ho policie nechala volně odejít z jeho pražské vily, když tam konala domovní prohlídku. "Obávám se, že kauza Krejčíř je jen vrcholem ledovce," řekl.

Krejčíř, který žije na Seychelských ostrovech, je v České republice stíhán za rozsáhlou trestnou činnost. Nejvážnější obvinění se točí kolem celního dluhu za dovezené ropné produkty ve výši 2,8 miliardy korun. Policie Krejčíře viní z toho, že byl hlavou zločinného spolčení, v úterý pozatýkala pět jeho údajných kompliců. Obviněn je také z toho, že připravoval vraždu celníka.