Košt v Bukovanech nabídl vedle slivovice i pálenku z kiwi

Košt slovácké slivovice v Bukovanech na Hodonínsku nabídl letos i pálenku z tropického ovoce. Kvůli loňským silným jarním mrazům byla totiž malá úroda švestek. Možná právě proto se na letošním koštu sešla doslova záplava jiných pálenek. K raritám patřily například pálenky z mandarinek nebo z kiwi, řekl ČTK jeden z organizátorů Radomír Bystřický.

O přízeň milovníků slovácké slivovice se na koštu ucházelo 838 pálenek. Návštěvníci se mohli přesvědčit, že lahodný alkoholický nápoj lze udělat téměř z čehokoliv a že výrobcům rozhodně nechybí fantazie. Vedle dobře známé hruškovice, broskvovice, meruňkovice, višňovice, ořechovice nebo calvadosu byly nabízeny ke koštu také kořalky z oskoruší, moruší či černého bezu. Mnozí návštěvníci zjistili, že pálenku lze vyrobit dokonce z ovocných lízátek.

Podle Bystřického jsou pálenky z exotických plodů pouze zpestřením širokých možností doma pěstovaného ovoce. "Já sám dávám přednost tradiční slivovici z modrých plodů," přiznal Bystřický. Základem každé dobré pálenky je kvalitní kvas z vyzrálého ovoce, které však nesmí být napadeno plísní. Názory na to, zda je ovoce nutné zbavit pecek, se mezi odborníky různí. Pecky dodávají nezaměnitelnou příchuť a aroma, míní Bystřický. Někteří s ním ale nesouhlasí.