Kongres ODS pozicí Topolánka neotřásl, hlasovat se o něm nebude

Vnitrostranické opozici v ODS se na 20. kongresu strany nepodařilo otřást pozicí předsedy Mirka Topolánka. Nejvyšší orgán strany nebude hlasovat o důvěře v předsedu ani volit nové vedení, většina delegátů podobné návrhy odmítla už při schvalování programu. Strana by na kongresu měla představit svůj volební program a vizi do roku 2020.

Topolánek hned v úvodu dvoudenního kongresu ve vysočanském hotelu Clarion zdůraznil, že změna vedení ODS před volbami by byla cestou do pekel a uvolněním cesty k moci pro předsedu ČSSD Jiřího Paroubka a TOP 09. Delegáti z nespokojených krajů se ale ihned poté pokusili prosadit do programu jednání hlasování o důvěře Topolánkovi či odvolání celého vyššího vedení strany. S kritikou vystoupili zástupci z Prahy a také z Ústeckého, Plzeňského a Jihočeského kraje. Z více než pěti stovek delegátů ale hlasování o důvěře podpořilo jen necelých 150, a kongres tak zůstal v režii topolánkovského vedení strany.

Ostré kritice podrobil Topolánka místopředseda Petr Gandalovič, vyčetl mu zejména malou komunikaci se straníky a nedostatečnou přípravu programového dokumentu Vize 2020. Gandalovič patří mezi ty členy ODS, kteří by si přáli svolání mimořádného volebního kongresu ODS v únoru 2010, sám se chce o funkci ucházet. Ačkoliv Gandalovič přímo nevyzval k uspořádání lednového či únorového mimořádného volebního sjezdu strany, je možné, že se o něm ještě bude ve Vysočanech rozhodovat. Zástupci jihočeské ODS se totiž podle jejího předsedy Martina Kuby rozhodnou až podle závěrů jednání o změnách chodu ODS, zda budou mezi závěry kongresu strany požadovat jeho svolání. Záležet to bude na vyslyšení kritických připomínek k fungování strany. Další místopředsedové ODS naopak varovali před novým kongresem, který by měnil vedení. Byl by to podle nich politický hazard, protože strana by se nestihla připravit na jarní sněmovní volby. Topolánek delegáty oslovil zhruba hodinovým proslovem. Při obhajobě návrhu změn stanov tak, aby nebylo možné účelově přijímat "černé duše", poznamenal, že v případě volebního vítězství v jarních sněmovních volbách jeho další působení v čele strany už nikdo zpochybňovat nebude. A pokud ODS tyto volby prohraje, odejde prý sám a bez pobízení. Topolánek se také omluvil, že straníkům málo vysvětlil své rozhodnutí složit poslanecký mandát, a vyzval k "napnutí plachet".