Kocourek na Nově: Připravovaná reforma zvýší zadlužení státu

Reforma veřejných financí, kterou připravuje vláda, zvýší podle místopředsedy rozpočtového výboru a poslance opoziční ODS Martina Kocourka zadlužení státu za čtyři roky o dalších 553 miliard na bilion korun. "Každou rodinu zadlužíme za čtyři roky o 212.000 korun na 392.000 Kč," uvedl Kocourek v diskusním pořadu televize Nova, kde byl jeho protivníkem v diskusi ministr dopravy a místopředseda KDU-ČSL Milan Šimonovský.

"Na úrocích stát zaplatí za čtyři roky 159 miliard. Každá rodina zaplatí 62.000 korun pouze na dluhovou služby," řekl Kocourek. Připravovaná reforma je podle něj zcela nedostatečná. Daňová reforma musí být provedena radikálně, aby ČR byla ještě zajímavější pro ostatní investory ze zahraničí, dodal. Šimovský oponoval tím, že chce vláda z deficitu veřejných rozpočtů ubrat do roku 2006 dvě procenta, tedy 40 miliard. "Je to jasný signál na to, aby se veřejné výdaje zkracovaly," řekl.

Koaliční partneři již rozhodli, že se deficit veřejných financí bude postupně snižovat z letošních 6,1 procenta hrubého domácího produktu maximálně na čtyři procenta v roce 2006. Miliardové úspory má přinést pomalejší valorizace důchodů, nižší tempo růstu mezd zaměstnanců veřejného sektoru, nižší státní podpora stavebního spoření či zpřísnění podmínek pro předčasné odchody do důchodu.

Na jednání v Kolodějích se chtějí koaliční experti dohodnout na daňové reformě a škrtech v sociálních dávkách, které mají vést k nižším rozpočtovým schodkům.