Koalice chce snížit daně, přímá volba se už nemá týkat Klause

Vládní koalice ODS, lidovců a zelených plánuje snižovat daně, zavést spoluúčast pacientů, odbourat zbytečné sociální dávky a zvednout věkovou hranici odchodu do důchodu. Hodlá také otevřít diskusi o přímé volbě prezidenta - případné všeobecné hlasování o hlavě státu se ale podle premiéra Mirka Topolánka nemá týkat voleb v roce 2008, kdy by měl funkci obhajovat Václav Klaus. Topolánek v rozhovoru pro Český rozhlas řekl, že taková změna ústavy by byla účelová. "Pokud dojde ke změně ústavy v této části, mělo by se to týkat až další volby," uvedl. V koaliční smlouvě žádný závazný termín není.

Strany se podle smlouvy dohodly na postupně narůstajícím snižování schodku veřejných financí, snižování počtu zaměstnanců státní správy nejméně o tři procenta ročně a zjednodušení výběru daní. Jednotná sazba daně z příjmu u fyzických i právnických osob by měla činit 17 až 19 procent s tím, že vláda zvýhodní rodiny s dětmi a obyvatele s nízkými příjmy. Koalice chce zachovat systém dvou sazeb DPH, základní výše bude činit 17 až 19 procent, výše snížené sazby bude stanovena dodatečně, stojí ve smlouvě.

Zrušit chce nová vláda daně z dividend, kapitálových výnosů, daně dědické, většinu darovacích daní, daň z převodu nemovitostí a daň z nemovitostí ze zemědělské půdy. Koalice chce připravit a pokud možno i realizovat privatizaci ČSA, Letiště Praha a České pošty a posoudit částečnou privatizaci Českých drah. Od 1. ledna 2008 slibuje koalice zavést výnosově neutrální ekologickou daňovou reformu. Živnostníkům koalice slibuje jednoroční daňové prázdniny. Nová vláda se také zaváže zrušit pohřebné a pastelkovné, zvýšit adresnost sociálních příplatků a snížit porodné. Prioritou koalice má být zahájení důchodové reformy.

Pacienti mají platit za den pobytu v nemocnici, za vydání receptu, návštěvu na pohotovosti a ambulantního specialisty. Na žádost zelených koaliční smlouva obsahuje omezení provozu kamionů o víkendech, závazek vypracování programu kombinované dopravy a výstavby logistických center. Kabinet by měl rovněž znovu zvážit budování jezů na Labi. Podle smlouvy by neměly být prolomeny limity těžby hnědého uhlí a nemělo by se začít s plánováním výstavby nových jaderných bloků.