Klaus proti omezování svobody, varoval před vývojem v ČR i Evropě

Prezident Václav Klaus varoval před omezováním lidské svobody státní mocí a byrokracií a dal najevo, že tendence k takovému vývoji vidí v České republice i v Evropě. "Za prospěšný proto nemohu považovat soudobý domácí i evropský trend směřující k stále většímu dirigismu, regulacím, příkazům a zákazům," řekl na Pražském hradě.

Ve svém projevu Klaus připomněl jarní vládní krizi a výměnu ve funkci předsedy kabinetu, kterou po Stanislavu Grossovi převzal Jiří Paroubek. Prezident soudí, že nastal dílčí politický posun. "Projevilo se to výměnou na postu předsedy vlády, několika novými tvářemi ministrů, i jistou proměnou politického stylu vládnutí," dodal. Uvedl také, že z titulu své funkce se krizové momenty pokoušel tlumit a snažil se podílet na hledání jejich standardního řešení "v rámci mandátu, který rozdali voliči v minulých parlamentních volbách". "Jsem přesvědčen, že se to v podstatě podařilo," prohlásil. Prezidentovi kritici zejména z řad ČSSD naopak tvrdí, že Klaus se nechová nadstranicky a snaží se nahrávat ODS, tedy straně, kterou dlouhá léta řídil.

Prezident také řekl, že nechce hodnotit "velká témata", která letos rozdělovala veřejnost, několik jich ale vyjmenoval. "Ať už jde o dosud neuzavřený problém nárůstu policejních odposlechů, o spory o evropskou ústavu, o různé interpretace postupu policie při srpnové technoparty v západních Čechách, o problémy kolem privatizace Unipetrolu, o nedořešenou koncepci našeho zdravotnictví, o vysoce konfliktní názory na formu legalizace vztahů partnerů stejného pohlaví, o problémy, které plynou ze zvyšující se imigrace, o dopady mezinárodního terorismu na osobní svobodu občanů či o další podobné věci," řekl. Například zásah proti technoparty CzechTek prezident v minulých měsících kritizoval, premiér Paroubek naopak postup policie hájil.

Klaus v projevu několikrát připomněl rok 1918, kdy vznikl samostatný československý stát, a vyjádřil názor, že suverenitu země je třeba dál hájit. "Dějiny však v roce 1918 neskončily a úsilí o naši samostatnost a suverenitu zůstalo dominantním tématem po celé dvacáté století. Bylo by iluzí předpokládat, že tomu bude jinak ve století dvacátém prvním," soudí. Odkaz zakladatelů státu a lidí, kteří za Československo položili život, podle něj zavazuje, "abychom se samostatnosti státu lehkomyslně nevzdávali". "Budoucí generace by nám něco takového neodpustily," řekl Klaus, který je znám jako odpůrce příliš těsné integrace EU a představ o federální Evropě.

Prezident v minulosti opakovaně kritizoval některé nevládní organizace, které podle něj chtějí mluvit do života lidí, aniž k tomu měly mandát z voleb. Toto téma otevřel Klaus i v pítečním projevu. "Naše republika musí být svobodným prostorem pro důsledné uplatňování občanského principu, v němž demokracie nedegeneruje v postdemokracii a v němž se republika svobodných občanů nerozkládá pod náporem různých účelových seskupení, usilujících - pod maskou vznešených frází a bez demokratické legitimace - o politickou moc," řekl. V centru pozornosti musí podle něj zůstat i obrana svobody slova a svobodného šíření názorů médii.

Prezident věří, že čeští občané jsou ve své podstatě sebevědomí, samostatní, tvůrčí, pracovití, poctiví, tolerantní a že svobodu přejí i svým spoluobčanům. Přál by si, aby občanské povědomí sílilo, a to bez ohledu na rozložení politických sil. "Připomínejme si 28. říjen roku 1918 s hrdostí. Nenechme si zastřít jeho obraz malichernostmi, krátkodechým politikařením či nedůstojným poklonkováním. Starejme se o naši krásnou zemi s veškerou péčí. Měl by to být jeden z hlavních cílů našich životů," uvedl.