Klaus chce rychlé řešení vládní krize, nevyloučil předčasné volby

Prezident Václav Klaus vyzval ve čtvrtek aktéry vládní krize, aby mu co nejrychleji navrhli řešení politického uspořádání do konce volební období. Případně, aby mu předložili dohodu o vypsání předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Má obavy, že vládní koalice nebere dostatečně vážně zneklidnění veřejnosti a že si neuvědomuje, jaké následky může mít pro politickou budoucnost. "Proto touto cestou žádám politické strany, angažované v této krizi, aby mi v co nejkratší době sdělily, jaké politické uspořádání navrhují na 16 měsíců, které zbývají do konce tohoto volebního období, eventuálně, aby mi předložily dohodu o jeho zkrácení," uvedl Klaus v prohlášení, které zveřejnil po čtvrtečních schůzkách se šéfy ČSSD, KDU-ČSL a ODS.

K tomu, aby se v České republice mohly uskutečnit předčasné volby, je třeba souhlasu ústavní většiny v obou komorách parlamentu. Příčinou vládní krize má být financování bytu premiéra Stanislava Grosse a podnikání jeho manželky. Lidovci uvedli, že chtějí, aby předseda vlády odstoupil. Sociální demokraté ale za Grossem stojí a doporučili mu, aby z vlády nechal odvolat lidovecké ministry.

Premiér ve čtvrtek přišel s několika novými variantami, jak vyřešit koaliční roztržku. Jednou z nich je údajně i menšinová vláda ČSSD, kterou by tolerovala ODS za slib prosazení většinového volebního systému. ODS to ale rozhodně odmítla a chce předčasné volby.

Lidovci prohlašují, že chtějí ve vládě zůstat. Ukládají si "verbální zdrženlivost". Premiér hodlá krizi vyřešit do poloviny příštího týdne, do té doby nebude odvolání lidoveckých ministrů žádat.