Katolická církev varovala před rostoucí zadlužeností

Česká katolická církev varovala před rostoucí zadlužeností domácností i státu a před zotročováním lidí konzumem. Touha mít všechno a rychle, mít to, co mají druzí, není cestou ke štěstí, zdůraznila Rada Iustitia et Pax (Spravedlnost a mír) České biskupské konference v dokumentu podepsaném biskupem Václavem Malým.

"Při plánování rodinných financí je třeba vycházet ze zdravého životního názoru, z pokorného vědomí, že my lidé nemáme nikdy budoucnost plně ve svých rukou," vysvětlil Malý křesťanské názorové pozice. Rodinné finance a životní styl by lidé podle církve neměli nikdy zakládat na filozofii "žití na doraz", a už vůbec ne na názoru "po nás potopa". Člověk, který se domnívá, že má všechno "dobře spočítané", a přesvědčovaný reklamou, že "na to má", může snadno podlehnout psychologickému sebeklamu, že je "svého štěstí výlučným strůjcem". Vyléčení z této iluze může mít podobu léčby šokovou terapií, připomínají katoličtí biskupové.

V případě růstu státního dluhu mohou mít lidé podle Malého pocit, že "za to mohou politici", i když ve skutečnosti na tom mají podíl i oni sami. Rychlé zadlužování českých domácností je však důsledkem zcela dobrovolně uzavíraných smluv mezi domácnostmi a věřiteli. Za morálně ospravedlnitelné církev považuje snad jen dlouhodobé investice domácností do bydlení.

"Je plně v Božím záměru s člověkem, aby pracoval na zlepšování svých pracovních a životních podmínek. Avšak daleko zpátky do historie sahající náboženská zkušenost nás varuje: Nezakládejme svůj život na hromadění majetku, na věcech. Peníze jsou dobrý sluha a zlý pán, a to platí i pro zadlužování našich domácností, stejně jako pro vedení státních financí," stojí v dokumentu.