Katarský princ už je za hranicemi

Člen katarské královské rodiny Hámid bin Abdal Sání, stíhaný za sex s nezletilými dívkami, odletěl v úterý v podvečer z České republiky. Sáního v pondělí Nejvyšší soud propustil z vazby a zároveň umožnil předání jeho případu do Kataru. "Bylo mi řečeno, že ihned po příletu do Kataru bude Sání vyslechnut," uvedl jeho obhájce Josef Lžičař.

Nejvyšší soud svým verdiktem vyhověl návrhu ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU). Sání byl v květnu nepravomocně odsouzen za sex s nezletilými dívkami na dva a půl roku do vězení. Soud o Sáního vině a trestu jednal přesto, že Němec krátce po podání obžaloby rozhodl o předání případu do Kataru. Obvodní soud pro Prahu 2 a poté i Městský soud v Praze však označily Němcův postup za nezákonný a v řízení pokračovaly.

Verdikt Nejvyššího soudu si z Kataru přijela do Česka vyslechnout početná suita. "Bylo tu tak deset až patnáct lidí, z toho tři Sáního bratři. Většina této skupiny odletěla se Sáním," uvedl Lžičař. Katarský princ opustil brány pankrácké věznice v pondělí večer, noc strávil v hotelu. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna s ním byl neustále katarský doprovod, včetně prvního náměstka nejvyššího katarského žalobce.

"Katarská strana mi slíbila, že mi o vyšetřování bude podávat informace," řekl advokát Lžičař. Katar se zavázal, že bude informovat také ministerstvo spravedlnosti. Sáního stíhání je v Česku přerušeno. Pokud Katar nedodrží sliby, může být obvinění zase obnoveno a české úřady mohou žádat Sáního vydání.

Katarské úřady podle Dimuna před několika měsíci zahájily Sáního stíhání za přečiny spáchané v ČR. Mluvčí už dříve řekl, že v Kataru mu hrozí až doživotí. V Česku by mohl dostat nejvýše osm let. Téměř rok si odpykal ve vazbě, která se do trestu započítává. Navíc by mohl po půlce trestu požádat o podmíněné propuštění. Pokud by trest 2,5 roku nabyl právní moci, Sánímu by zbývaly pouhé tři měsíce vězení. Sání přesto chce být do Kataru vydán. Objevují se proto spekulace, že má v Kataru jako člen královské rodiny imunitu a vězení mu nehrozí. Sání je bratrancem katarského emíra.

Lžičař řekl, že český stát nezákonně omezil osobní svobodu jeho klienta, a ten by tak mohl podat žalobu o náhradu škody či ušlého zisku. Měsíčně si prý jako podnikatel vydělal až 60.000 dolarů (téměř 1,5 milionu korun). "Zatím se však k této možnosti nevyjádřil, chce si vše dobře promyslet," uvedl advokát.