Kardinál Vlk kritizoval stát, ale o "šikaně" prý nehovořil

Česká biskupská konference po třech týdnech zveřejnila v plném znění projev, který kardinál Miloslav Vlk počátkem května přednesl v Mnichově. Důvodem byl podle mluvčího církve Daniela Hermana zvýšený zájem médií a prezidentské kanceláře o text, v němž hodnostář kritizoval český stát za některé kroky vůči katolické církvi. Zejména šlo o ministerstvo kultury, které podle Vlka odmítalo evidovat některé církevní právnické subjekty, ale také o konstatování, že je nedostatek politické vůle vyřešit církevní restituce.

"Impulzy k tomu, aby se o těchto věcech znovu veřejně hovořilo, vítáme," řekl ČTK Herman v reakci na zájem o projev. Kardinál na Katolické akademii v Mnichově 6. května podle Práva hovořil o tom, že "stát církev šikanuje". Takovou interpretaci vystoupení předtím přinesla rakouská agentura APA. "Slovo šikana pan kardinál nepoužil," prohlásil však Herman.

To, co arcibiskup Vlk v Německu říkal, nebyly podle mluvčího pomluvy, ale pouze "pravdivá fakta, uveřejněná už dříve i v českém tisku". Ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) je ovšem podle deníku Právo přesvědčen, že to vážně poškozuje nejen vztahy mezi státem a církvemi, ale i dobré jméno republiky v zahraničí.

V prvních osmi letech svobody po roce 1989 nebyla podle Vlka politická vůle vyřešit církevní restituce - existovaly prý obavy, že případné navrácení majetku by mohlo posílit mocenskou pozici katolické církve. "Stály za tím církvi nepřátelské kruhy Občanské demokratické strany Václava Klause spolu s ostatními politickými odpůrci církve," uvedl kardinál v Mnichově.

V posledních letech, zvláště za vlády sociálnědemokratické strany, se podle něj zdálo, že konečně může být vztah církve a státu řešen. "Ani v tomto období však nedošlo k žádnému řešení ekonomického modelu církví, takže nespravedlnosti komunistického režimu pokračují - pod ochranou státu. Ještě horší je ale skutečnost, že se objevily tendence k omezování existující svobody církve," řekl. Stát, který by měl podle Vlka pouze evidovat, si totiž začal "uzurpovat právo" sám rozhodovat o právní subjektivitě, čili vzniku církevních institucí.