Kandidáti i politické strany vyslovují podporu oběma postupujícím

Podporu Drahošovi ve druhém kole vyjádřili jeho protikandidáti Marek Hilšer, Mirek Topolánek, Pavel Fischer, Vratislav Kulhánek a Michal Horáček. Ten nabídl i prostor na svých billboardech. Marek Hilšer je zklamaný volební účastí, doufal, že dosáhne 70 procent. Mirek Topolánek považuje za výhru už to, že probudil z letargie lidi i sám sebe. Jiří Hynek chce přes neúspěch v prezidentských volbách do politiky. Zda podpoří Zemana, nebo Drahoše oznámí až den před druhým kolem voleb. Hannig před druhým kolem doporučil svým voličům hlasovat pro Zemana.

Co se týče politických stran, podporu Drahošovi vyslovili STAN, lidovci, TOP 09. Piráti udělají vnitrostranickou anketu pro druhé kolo, pokud budou výsledky výrazné, zváží podporu některého kandidáta. Předseda ODS Petr Fiala gratuloval Jiřímu Drahošovi k postupu do druhého kola. ODS před volbami žádného kandidáta oficiálně nepodpořila, dávala ale najevo, že si nepřeje pokračování Miloše Zemana v čele státu.

Naopak předseda komunistů Vojtěch Filip bude dál podporovat Miloše Zeman. Společné stanovisko před druhým kolem prezidentských voleb zatím KSČM nepřijala. ČSSD svůj postoj k prezidentským volbám několikrát měnila. Původně plánovala podpořit některého kandidáta v referendu, nakonec se oficiálně nevyslovila pro nikoho. Chovanec v pátek při volbách v Plzni řekl, že volil Zemana. Uvedl, že Zeman pomáhá českému průmyslu v zahraničí, mluví s občany a má zájem o ČR. Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura před druhým kolem prezidentských voleb znovu podpořil Miloše Zemana.