Kalousek vyzval Grosse k demisi

Koaliční krize se po sobotním jednání představitelů ČSSD a KDU-ČSL vyostřila. Lidovci požadují, aby Stanislav Gross odešel z funkce premiéra. Gross je naopak vyzval k tomu, aby vládu opustili, nemají-li k němu důvěru. Pokud tak neučiní, navrhne prezidentovi odvolání lidoveckých ministrů z kabinetu, řekl po schůzce Gross. Šéf lidovců Miroslav Kalousek prohlásil, že lidovečtí ministři z vlády neodejdou.

Gross chce dát své straně, která ho vzápětí po jednání s lidovci znovu podpořila, čas na případnou změnu stanoviska. Totéž podle něj platí i pro KDU-ČSL. Proto premiér odjede na několikadenní dovolenou a ČSSD dočasně povede místopředseda Zdeněk Škromach. Ve středu po zasedání kabinetu se sejde koaliční devítka a bude jednat o tom, zda se stanoviska vládních stran sblížila, či nikoliv, uvedl premiér. ČSSD už deklarovala, že svůj postoj nezmění.

Pokud by premiér podal demisi, znamenalo by to konec celé vlády, vyplývá z Ústavy. Prezident nejprve jmenuje předsedu vlády a až na jeho návrh jednotlivé ministry. Premiér pak podává demisi opět prezidentovi, zatímco členové kabinetu ji hlavě státu podávají prostřednictvím předsedy vlády. Prezident může ministra odvolat také na premiérův návrh. Členství ve vládě je závislé na tom, zda mají její členové důvěru premiéra.

"My máme odpovědnost za správu této země a já nehodlám dopustit to, aby byla Česká republika permanentně v nadcházejících týdnech zmítána přetrvávající krizí," řekl Gross. Krize by podle něj mohla vyústit v ústavní a vést k pádu vlády. Krize ve vztazích mezi ČSSD a KDU-ČSL trvá již několik dní, příčinou jsou nejasné majetkové poměry Grossovy rodiny. Kalousek v sobotu zdůraznil, že lidovci vyzvali premiéra k demisi až tento den. KDU-ČSL je podle něho pevně odhodlána setrvat v koalici, její věrohodnost je však Grossovými aférami ohrožena. Navrhnout nového premiéra má právo ČSSD, pokud to udělá, lidovci budou spolupracovat tak, aby to neznamenalo ústavní krizi, uvedl Kalousek.

Šéfovi lidovců nevadí aféra nejasného financování bytu Grossových, ale podnikání premiérovy manželky. Sobotní Mladé frontě Dnes řekl, že právě tyto aktivity by mohly být posuzovány jako ohrožení vlády. Firma Šárky Grossové koupila dům v Praze 9 na úvěr, za který ručí nyní trestně stíhaná Libuše Barková. Objevily se spekulace, že by se v projektu mohly prát špinavé peníze. Premiér už oznámil, že firmu bude dočasně spravovat právní kancelář, podle Kalouska by však premiérova žena neměla podnikat vůbec.

Podle Kalouska si lidovci uvědomují, že ČSSD výměnu premiéra nechce. Přesto nedoporučuje svým ministrům podat demisi, protože potom by podle něj vládl Grossův kabinet s podporou KSČM. Případný návrh menšinové vlády by patrně narazil u prezidenta Klause. Klaus ve středu zopakoval, že by nesouhlasil s jakýmkoli menšinovým kabinetem, který by měl ve sněmovně neurčitou podporu.

Předseda opoziční ODS Mirek Topolánek pokládá chování sociálních demokratů a lidovců za ostudné. "Mě v této souvislosti zajímá pouze termín voleb do Poslanecké sněmovny, stejně tak i naše voliče," řekl ČTK šéf nejsilnější opoziční strany. Odkázal tak na postoj ODS, která žádá předčasné volby.