Jednání Babiše se Zemanem o koaliční krizi nepřineslo konkrétní řešení

Schůzka premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO s prezidentem Milošem Zemanem o koaliční krizi nepřinesla výsledek. Babiš prezidenta informoval o tom, že chce dodržet koaliční smlouvu a trvá na výměně na ministerstvu kultury. Podle Babiše ale prezident trvá na tom, že místopředseda ČSSD Michal Šmarda není kvalifikovaným kandidátem. Zároveň Zeman oceňuje současného ministra Antonína Staňka jako bojovníka proti korupci. Předseda vlády doufá v to, že výměna v čele ministerstva kultury, kterou požaduje koaliční ČSSD, bude vyřešena nejpozději příští týden. Babiš se setká s vicepremiérem a předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem ještě před jeho schůzkou se Zemanem, která se koná v pátek odpoledne na zámku v Lánech a které se zúčastní i ministr kultury Antonín Staňek (ČSSD).

Sociální demokracie požaduje, aby na ministerstvu Staňka nahradil místopředseda strany Michal Šmarda. Zeman Staňkovu demisi nepřijal a dosud nevyhověl ani Babišově žádosti o odvolání ministra, což hlava státu podle ústavy učinit musí. Babiš se nedomnívá, že prezident postupuje proti ústavě. Zeman podle něj zatím neřekl definitivní stanovisko a nemá žádnou lhůtu. Podle ústavních právníků by ale měla hlava státu postupovat bez zbytečného odkladu.

Předsedové několika opozičních stran považují Andreje Babiše (ANO) po jednání s prezidentem Milošem Zemanem za slabého premiéra. Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše je zarážející, jak Babiš nefunguje ve vyjednávání. Předseda SPD Tomio Okamura znovu zkritizoval ČSSD za boj o koryta. Podle předsedy STAN Víta Rakušana jde o další důkaz, že je předseda vlády slabý. Podle šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila se Zeman úspěšně pokouší o vládu hnutí ANO a svých přátel. Pro Babiše měl pochopení předseda KSČM Vojtěch Filip, podle něj premiér preferuje stabilní vládu s důvěrou.