Japonský korunní princ navštívil český pavilon na Expu

Český pavilon na světové výstavě Expo 2005 v Japonsku ve středu navštívil japonský korunní princ Naruhito. Při asi dvacetiminutové prohlídce expozice Zahrada fantazie a hudby se princ zajímal jak o expozici, tak o Českou republiku, k níž si vytvořil vztah díky svému zájmu o klasickou hudbu. Česká expozice prý korunního prince zaujala právě svou muzikálností a tím, že většinu objektů tvoří hudební nástroje, které návštěvníci mohou sami rozeznít. Během své návštěvy se Naruhito údajně několikrát zmínil o Antonínu Dvořákovi a Bedřichu Smetanovi, stejně jako o Talichově kvartetu, s nímž si v roce 2002 společně zahrál a které minulý měsíc na Expu vystoupilo.

"Jedná se o mimořádně významné gesto směrem k České republice, která dneškem jen potvrdila svou pozici v elitní skupině účastnických států na světové výstavě," řekla ČTK mluvčí generálního komisaře České republiky na Expu Martina Hončiková. Podle generálního komisaře české účasti Vladimíra Darjanina je dnešek pro českou expozici a pro celou Českou republiku nesmírně významný i tím, že se naplnila historická souvislost s československým pavilonem na Expo v Ósace v roce 1970, kam svého času opakovaně zavítal i tehdejší korunní princ, dnešní japonský císař (Akihito).

Česká republika se Expo 2005, jehož hlavním tématem je Moudrost přírody, účastní expozicí, pro níž zvolila podtéma Umění života. Samotná expozice je pojata jako relaxační prostor s optickými a zvukovými objekty. Na český národní den, který se uskuteční 24. června, navštíví prezentaci ČR na Expu premiér Jiří Paroubek v rámci své asijské cesty do Číny a Japonska.