Irák by uvítal, kdyby čeští policisté dál školili irácké kolegy

Irák má velký zájem na tom, aby česká vojenská policie i nadále školila irácké kolegy. Po úterním jednání s iráckým prezidentem Džalálem Talabáním to ČTK řekl premiér Jiří Paroubek. Podle něj práci policistů prezident velmi ocenil. Talabání premiérovi řekl, že čeští školitelé mají v Iráku velkou prestiž. Čeští policisté, jichž je nyní na jihu Iráku asi stovka, tam budou podle návrhu vlády i v příštím roce. Ještě to však musí projednat český parlament. Původně měli z Iráku odejít na začátku letošního roku. Dosud vycvičili kolem 4500 iráckých vojáků.

Iráku, který se vzpamatovává z válečného konfliktu a let autokratického režimu Saddáma Husajna, pomáhá česká vláda v různých oblastech. Ministr zahraničí Cyril Svoboda uvedl, že Česká republika bude pokračovat i ve školení expertů a také chce nadále léčit malé Iráčany. Svoboda poznamenal, že dosud Češi proškolili kolem 300 Iráčanů, mezi nimiž bylo například 100 soudců a 50 odborníků z oblasti petrochemie a geologie a také několik diplomatů. V České republice se léčilo 32 malých iráckých pacientů s těžkým onemocněním srdce, připomněl ministr. Nyní je tu další šestice, která přiletěla v doprovodu dvou lékařů. Ti nabírají zkušenosti v kardiologii.

Talabání se setkal také s předsedou sněmovny Lubomírem Zaorálkem. Iráčané si myslí, že bychom mohli mít větší odvahu při obchodních cestách do Iráku, řekl po setkání ČTK Zaorálek. Například na nedávném veletrhu v Kurdistánu prý české firmy své zástupce neměly. Také zde Talabání zopakoval, že většina iráckých provincií je bezpečná. Domluvili jsme se, že zástupci branného výboru sněmovny do Iráku pojedou, zmapují situaci a doporučí českým podnikatelům, kam se zaměřit, řekl Zaorálek.

Talabání setkáním s Paroubkem zahájil program druhého dne své třídenní návštěvy České republiky. Česko je první evropskou zemí, kterou Talabání v roli hlavy státu navštívil