Hygienik Vít: ČR se chystá nakoupit dva miliony vakcín proti ptačí chřipce

Česká republika se chystá objednat minimálně dva miliony případných vakcín proti ptačí chřipce. ČTK to řekl hlavní hygienik Michael Vít. Jejich výrobu budou moci farmaceutické firmy zahájit až potom, co virus zmutuje a bude se přenášet z člověka na člověka. Stát je však nekoupí od jedné firmy. Ministerstvo zatím jedná se všemi pěti možnými výrobci. Podmínky, podle kterých bude firmy vybírat, vyhlásí do konce ledna. Žádné bezprostřední nebezpečí podle Víta v současné chvíli českým občanům nehrozí.

Žádná země nejedná jen s jednou firmou, protože když jedna selže, je třeba mít k dispozici jinou, uvedl hygienik. Připouští i to, že vakcín by mohlo být více než plánované dva miliony. Nakoupit je pro všechny obyvatele ale Česko neplánuje. Tento krok však podle něj chystá jen několik zemí. O tomto záměru informovaly například Británie či Francie.

Podle prosincového výzkumu agentury GfK by uvažovaly o očkování proti pandemické chřipce více než dvě třetiny Čechů. Téměř tři čtvrtiny respondentů (73 procent) jsou toho názoru, že vakcíny proti pandemické chřipce by měl stát obstarat pro všechny obyvatele. "O nebezpečí pandemické chřipky je informována naprostá většina populace (89 procent), a to napříč věkovými skupinami," píše ve své zprávě agentura.