Hejtmani: Zákon o neziskových nemocnicích znamená znárodňování

Poslanecký návrh zákona o neziskových nemocnicích znamená podle hejtmanů znárodňování. Návrh přirovnávají k předpisu z roku 1948, který podepsal tehdejší komunistický vůdce Klement Gottwald. Pokud bude schválen, kraje se obrátí se stížností na Ústavní soud, řekl novinářům po jednání asociace krajů její předseda a moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský (ODS). Zákon by podle něho krajům odňal majetek, byl by podřízen pravidlům stanoveným ministerstvem zdravotnictví, přitom by kraj garantoval závazky zdravotnických zařízení. "Zákon skutečně považujeme za neuvěřitelný průlom," uvedl Tošenovský. Je to dekret o znárodňování majetku krajů, obcí i nemocnic, dodal.

Návrhem reagovali poslanci zejména z ČSSD na postup krajů, které nemocnice převádějí z příspěvkových organizací na akciové společnosti. Krajům a ODS vadí, že nemocnice budou zařazeny do sítě, jen když se změní v neziskové. Pouze to by jim zaručovalo peníze od pojišťoven. Hejtmani si navíc stěžují, že návrh zákona nebyl s kraji projednáván. Prý se k němu i velmi těžko dostávali. "Je to bezprecedentní postup parlamentu, který od vlády jedné strany nemá obdobu," soudí Tošenovský. Také pražský primátor Pavel Bém (ODS) hovořil o znárodnění, které bude mít tři rukojmí: pacienty, zdravotnický personál a lékaře a krajské rozpočty.

Sporným návrhem zákona o neziskových nemocnicích se bude sněmovna zabývat až v úterý. Do sněmovny už přitom přišel předseda Asociace krajů ČR Evžen Tošenovský (ODS), který chtěl poslance vyzvat, aby normu odmítli.