Harry Potter je fenomén, který dává vydělat i českým kouzelníkům

Komerční úspěch knih o malém čarodějnickém učni Harry Potterovi si kromě autorky J.K. Rowlingové mohou pochvalovat i čeští mágové. O kouzelnická představení je díky malému Harrymu větší zájem a kouzelníci si tak podle prezidenta Českého magického svazu Františka Cacha přijdou na více peněz. Navíc se objevuje i "kouzelnický potěr", který stav českých mágů omlazuje a zajistí mu další existenci.

Svět kouzel a čar je natolik specifický, že se do jeho fungování zatím nepodařilo proniknout ani evropských byrokratům s řadou nařízení a direktiv. Králíci dlící v útrobách klobouku tak stojí mimo evropské normy, stejně jako délka kouzelnických holí. Sem tam se mágové setkají při práci se zvířaty s výtkami ochránců zvířat, nic si z toho ale nedělají. "Pro nás je holoubek nebo králík partnerem," tvrdí Cach. Naopak zamyslet by se někdy podle něj měli samotní ochránci. "Ochránce zvířat, který žere maso, není ochránce zvířat, ale lump. My své kolegy nežereme," dodává.

Stejně jako Potter ovlivnil český kouzelnický stav, tuzemští mágové poznamenali o víkendu Brno. Kongresové centrum u výstaviště v Pisárkách totiž na krátký čas proměnili v pomyslnou školu v Bradavicích. Kromě kouzelnické valné hromady mezi sebou soutěžili ve svých mimořádných schopnostech. Pohár mistra čar a kouzel nakonec získal Radek Bakalář z Českých Budějovic.