Gross nadále vede v boji o šéfa ČSSD, Škromach má první nominaci

Úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross je nadále jednoznačným favoritem boje o funkci šéfa strany. Potvrdily to sobotní krajské konference ČSSD, které většinou podpořily právě jeho. Na Grossově převaze nic nezměnilo ani to, že jeho soupeř Zdeněk Škromach dosáhl prvního výraznějšího úspěchu. Na Zlínsku totiž tento nynější místopředseda strany získal vůbec první nominaci na funkci jejího šéfa.

Grosse podpořily pražská, královéhradecká, olomoucká a liberecká organizace ČSSD. Po konferencích, jež se konaly v předchozích týdnech, tak má Gross osm nominací. Jeho stranické akcie posiluje i to, že se daří ministru financí Bohuslavu Sobotkovi, který se chce stát prvním místopředsedou. Sobotka je považován za spojence Grosse ve snaze změnit ČSSD po vzoru britských labouristů tak, aby byla přijatelnější pro střední vrstvy.

Největším překvapením skončila konference na jižní Moravě, kde byl za favorita považován Škromach. Jihomoravská sociální demokracie se nakonec rozhodla nevyjadřovat podporu žádnému z kandidátů. Navíc pro Grosse hlasovalo 55 a pro Škromacha 54 delegátů. Šéfka jihomoravské organizace ČSSD Zuzana Domesová, která se netají sympatiemi ke Škromachovi, rezignovala na funkci.

Některé krajské organizace využily sobotní konference k výběru svých regionálních předsedů. Pražští sociální demokraté si do čela vybrali náměstka primátora hlavního města Petra Hulinského, který porazil ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka, jehož přitom osobně podpořil na konferenci Gross. Hulinský je spojován s bývalým předsedou ČSSD Milošem Zemanem.