Grebeníček: Jsme připraveni sestavovat rozumné vládní koalice

Komunisté jsou podle svého předsedy Miroslava Grebeníčka ochotni ke kompromisům při řešení vládní krize. "My jsme připraveni sestavovat rozumné vládní koalice," řekl komunistický lídr ve čtvrtek.

Zatímco lidovci a unionisté jakoukoli účast komunistů vylučují, část ČSSD možnost své menšinové vlády s podporou KSČM nevzdala. Místopředseda Zdeněk Škromach, který spolu s úřadujícím šéfem Stanislavem Grossem o nové vládě jedná, minulý víkend řekl, že lidovci a unionisté nejsou pro ČSSD "jedinou spásou".

Komunisté si podle Grebeníčka rozumí s některými poslanci ČSSD, například s šéfem zahraničního výboru sněmovny Vladimírem Laštůvkou a Janem Kavanem, kterého by prý rádi viděli místo lidovce Cyrila Svobody opět ve funkci ministra zahraničí. Tohoto souznění prý ale nechtějí využít ke zmaření nynější křehké koaliční většiny ve sněmovně, dodal.

Připraveni jsou naopak podpořit návrh státního rozpočtu pro příští rok, když bude "nadějí pro Českou republiku", řekl Grebeníček. Musel by podle Exnera komunisty přesvědčit, že povede k hospodářskému rozvoji a že snižování deficitu nebude na úkor sociální politiky.