Generální konzul Gandalovič: Prověřujeme každý telefonát

Prověřujeme každý telefonát a pátráme po osobách, které se nehlásí příbuzným v České republice, řekl ČTK v New Yorku generální konzul Petr Gandalovič k činnosti, která nyní zabírá nejvíce času v agendě úřadu. Jak dodal, podle poslední statistiky se neozvalo do České republiky příbuzným a přátelům 69 osob. Počet však kolísá podle toho, jak se pohřešování ozvou domů.

Americké úřady prozatím nenahlásily žádného českého občana, který zahynul nebo utrpěl zranění při leteckém teroristickém útoku, při němž se zhroutily obě věže Světového obchodního střediska a jedna sousední budova a několik mrakodrapů bylo poškozeno. Nejasné je, zda někteří Češi nepřišli do Světového obchodního střediska před jeho otevřením pro turistickou vyhlídku z posledního patra jedné z věží. Z dosavadních výpovědí lze jen usuzovat, že tam někteří mířili, a není vyloučeno, že pár už mohlo stát ve frontě k výstupu na věž.

Česká komunita v New Yorku není ve srovnání s ostatními národy a etniky početná, a proto je i pravděpodobnost zranění či smrti menší. Vedle poválečných emigrantů se usadilo v New Yorku po roce 1989 mnoho mladých lidí, kteří tu pracují načerno.