Fotbalová reprezentace bije na poplach, nedává branky

Fotbalová reprezentace si sobotní prohrou v Rumunsku hodně zkomplikovala svůj plán postoupit na mistrovství světa. Už ve druhém utkání za sebou střelecky propadla a před finálovou fází kvalifikace trenér Karel Brückner bije na poplach. Největší nedostatky má český tým s proměňováním šancí, soupeři v produktivitě jeho svěřence výrazně převyšují. Když se Brückner v noční Konstance vracel k zápasu (0:2), opakoval podobné důvody porážky jako před dvěma týdny ve Švédsku. Oba zápasy si totiž byly v mnohém podobné: také tentokrát si dokázali Češi vypracovat řadu výhodných střeleckých pozicí, ale bez efektu, také tentokrát se to naopak dařilo soupeři. Podle kouče je nynější střelecké trápení způsobeno řadou okolností, které umí pojmenovat. "Potýkáme se s nestabilní sestavou, ale i poklesem některých hráčů," vysvětluje si Brückner, který byl navíc výrazně nespokojen i se žalostným způsobem, jakým jeho svěřenci nakládali se zahráváním standardních situací. Tam podle všeho týmu nejvíce chyběl Tomáš Rosický, který musel kvůli zraněným tříslům usednout pouze do hlediště. "Ve středu hřiště, zvlášť v prvním poločase, dokázali Heinz s Polákem zdatně zastoupit Rosického s Galáskem. Jenže Rosického schopnosti při zakládání útočných akcí jsou vysoké, dokáže na sebe vzít také zodpovědnost," povzdychl si trenér nad absencí klíčového záložníka. Ten mu chyběl i při zahrávání standardek, které bývaly chloubou českého mužstva. Citelnou ztrátou v tomto ohledu byl také odchod Marka Jankulovského, kterému se ozval nedávno operovaný kotník. "Chyběl nám pak typický levák v některých momentech," připomněl trenér.

Právě časté změny sestavy jsou podle kouče největším problémem posledního období. O některé opory přišel už před rokem, když se blížil zápas s Nizozemskem, před Rumunskem to bylo podobné. "To potkává i jiné týmy, nedávno se s tím potýkaly třeba i Rumuni. Ale je skutečnost, že zatímco v minulé kvalifikaci jsme vystačili obvykle s dvanácti hráči pro základní sestavu, nyní jsme mnohem méně konsolidovaní," vidí trenér další příčinu nevyrovnaných výkonů. Absence ke škodě mužstva zasáhly především záložní řadu: po odchodu Nedvěda jsou zraněni Rosický s Galáskem, s poklesem formy se potýká Poborský, na kterém se až nečekaně silně odráží krizová situace ze Sparty.

Právě ve změnách ve středu hřiště lze totiž vidět i základní potíže ve střelecké potenci. Koller s Barošem se sice i tentokrát statečně bili na hrotu, ale nemají už zdaleka tolik šancí, jako dříve; chybí jednoduše mozek, který by je vymýšlel a připravoval. Trenér ale vidí i jiné důvody včetně kvalitní hry soupeře. "Soupeř měl tentokrát skutečně skvělou obrannou čtverku, těžko jsme se přes ni prosazovali," uznal Brückner sílu soupeře, jehož klíčovým mužem byl podle něj Munteanu. "Mutu byl také výborný, ale Munteanu nás přečísloval a vytvořil těch několik málo šancí," dodal ke hře Rumunů.

Už v neděli, krátce po půlnoci, ale trenér spřádal plány, jak na sobotní porážku rychle zapomenout a zbytek kvalifikace dotáhnout k vlastní radosti. Možnou výhodou může být, že chytit se může český tým už ve středu, kdy narazí v Olomouci na Arménii. Trenér ale ještě netuší, s kterými hráči může vlastně počítat. "Zranění je celá řada, byl to tvrdý zápas. Uvidíme, jména případných náhradníků bych ale nechtěl zatím zveřejňovat," uzavřel.