Experti: Tempo růstu cen bytů příští rok zpomalí pod pět procent

Tempo růstu cen bytů v Česku příští rok zpomalí pod pět procent. Podobně poroste také nájemné. Poptávka sice mírně klesá, ale zejména ve velkých městech se potkává s nedostatečnou nabídkou. Aby ceny začaly klesat, musel by přijít výraznější ekonomický otřes, což není příliš pravděpodobné. Uvedla to většina analytiků, které ČTK oslovila. Nájemné podle nich vzroste kvůli tomu, že vzhledem k vysokým cenám bytů stoupá poptávka po nájemním bydlení.

Podle posledních údajů poradenské společnosti Deloitte prodejní ceny bytů v Praze a krajských městech na konci pololetí vzrostly meziročně v průměru o deset procent na 60.700 korun za metr čtvereční. Nejdražší byla Praha (84.200 Kč), nejlevnější Ústí nad Labem (17.000 Kč). Byty meziročně nejvíce zdražily v Českých Budějovicích (o 21,8 procenta), naopak ve Zlíně o 4,1 procenta zlevnily.

"Růst ekonomiky zpomaluje, což může mít lehký vliv na pokles poptávky. Tu v posledním roce ale výrazněji ovlivnilo spíše zdražování hypoték kvůli růstu sazeb v ekonomice a omezení rizikovějších hypoték ze strany ČNB. Aktuálně je nižší poptávka po nemovitostech, což by mělo přetrvat i v příštím roce," uvedl analytik Moneta Money Bank Petr Gapko. Analytička Komerční banky Jana Steckerová míní, že ceny bytů i nájemné už narazily na svůj strop, především v Praze a Brně. "Zároveň ale neočekáváme nějaký zásadní pokles cen, spíše jejich stagnaci. Dalšímu růstu cen nemovitostí bude bránit pomalejší mzdový růst i obavy z vývoje ekonomické situace," dodala Steckerová.