Experti: Ekonomice by prospěl nižší rozpočet a hlavně reformy

Návrh zákona o státním rozpočtu pro příští rok sice počítá se snížením schodku ve srovnání s letošním rokem, avšak deficit mohl být ještě výrazně nižší. Vláda příliš šetřit nehodlá, shodli se analytici oslovení ČTK. Podle nich by vláda měla současného ekonomického růstu využít k tolik potřebným reformám, zatím se tak však příliš neděje.

"Je vidět, že vláda si ve volebním roce rozhodně nehodlá utahovat opasek. Kdyby vládě stačilo tolik, kolik si původně na výdaje vyčlenila, mohl by být deficit ani ne poloviční," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. "Vláda nevyužila prostor pro reformy. Těch se pravděpodobně dočkáme až po volbách," řekl.

Ospravedlnitelný je v této době schodek způsobený financováním investic či reforem, které by byly zaměřeny na prosperitu v dalších letech, uvedl ekonom ČSOB Petr Dufek. "Avšak dlouhodobý deficit z titulu vysokých nákladů státu, především sociálního a zdravotního systému, vyžaduje reformu," řekl Dufek. "Bez tohoto jen pokračuje růst státního dluhu a reformy dříve nebo později stejně budou muset přijít - čím později, tím dráž," dodal.

Letošní rozpočet skončí s velkou pravděpodobností s výrazně nižším schodkem, než bylo schváleno, připomněl David Marek z Patria Online. "Schválený návrh rozpočtu tedy představuje zhoršení hospodaření vlády, což je vzhledem k očekávanému pokračování silného hospodářského růstu nezodpovědné," doplnil. Schodek veřejných financí podle něj sice nepřekročí mantinely konvergenčního programu, avšak při růstu ekonomiky by cíle měly být podstatně ambicióznější. "Zjednodušeně se dá říci, že dobré výsledky české ekonomiky nám v jednom ohledu škodí: svedly vládu k rezignaci na skutečné reformování veřejných rozpočtů," dodal.