Exministři vyzvali ČR k sankcím vůči Rusku, premiér Sobotka to odmítnul

Tři exministři z pravicových vlád vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) k zavedení politických a ekonomických sankcí vůči Rusku. Platit by měly do doby, než se ruská vojska stáhnou z ukrajinského Krymu. Premiér ale jednostranné české sankce odmítnul, chce postupovat v souladu s dalšími státy EU. Připomenul, že ČR je významně propojena s ruským trhem, plošné hospodářské sankce by proto nebyly užitečné. "Ohrožovalo by to i pracovní místa u nás," podotkl. Zopakoval, že v úvahu by přicházelo pouze omezení víz nebo zmrazení majetku těch, kdo se podílejí na událostech na Ukrajině, o čemž se bude jednat i na úrovni EU. Tyto dva požadavky do své výzvy zahrnuli i exministři Martin Bursík, Michael Kocáb a Luboš Dobrovský. Navíc požadují také zrušení možnosti dvojího občanství pro ruské občany, zastavení vstupu ruského kapitálu do ČR nebo zrušení tendru na výstavbu nových jaderných reaktorů v Temelíně, o kterou se uchází česko-ruské konsorcium MIR.1200, což Sobotka již dříve odmítl.

Bursík text výzvy přečetl na shromáždění proti ruské intervenci na ukrajinském Krymu na Hradčanském náměstí v Praze, kterého se zúčastnilo asi 150 lidí. Na demonstraci vystoupilo i několik Ukrajinců, kterým po zranění při kyjevských demonstracích česká vláda zaplatila léčbu v pražských nemocnicích. Čechům několikrát poděkovali za pomoc a za podporu. Demonstrovalo se také v Brně, kde asi třicítka aktivistů prošla s vlajkami a zpěvem ukrajinské hymny centrem města. V Karlových Varech se sešlo přes padesát lidí. Shromáždění, které prošlo centrem a došlo až k ruskému konzulátu, se zúčastnili i dva Ukrajinci, kteří utrpěli zranění při demonstracích na Majdanu v Kyjevě a v Karlových Varech se doléčují.

Rusko vyslalo vojáky na ukrajinský Krym na přelomu února a března, akci odsoudila Ukrajina, Evropská unie nebo USA. O připojení Krymu k Rusku mají v neděli obyvatelé poloostrova hlasovat v referendu. Ukrajina s plebiscitem nesouhlasí.