Europoslanci schválili rozpočet EU pro příští rok

Evropský parlament schválil rozpočet Evropské unie pro příští rok. Výdaje, které EU oficiálně nazývá platbami, by měly dosáhnout 123 miliard eur, členské státy EU přitom původně stanovily výdajový strop na 120,5 miliardy eur. Europoslancům se však podařilo, jako již každoročně, dosáhnout zvýšení některých rozpočtových kapitol, mimo jiné u zahraniční politiky či u zemědělství. Na více peněz tak například dosáhnou i producenti mléka, které v uplynulých měsících zasáhl prudký propad výkupních cen.

Ministři zemědělství původně chtěli na podporu mlékárenství vydat 280 milionů eur, po tlaku europoslanců ovšem rozpočet pro tento účel počítá s částkou 300 milionů eur. Čeští zemědělci z této částky získají celkem 150 milionů korun. České ministerstvo zemědělství původně odhadovalo, že každý český producent mléka by měl dostat zhruba 50.000 korun, nakonec to však bude více peněz. Podporu totiž získají jen farmy, u nichž se výroba mléka podílí velkou částí na celkovém hospodaření.

Češi dosáhnou i na řadu dalších mimořádných finančních prostředků. EU totiž v rozpočtu počítá s výdaji na budování plynařské či elektrárenské infrastruktury ve výši téměř čtyř miliard eur. Česko má z této podpory získat 35 milionů eur na vybudování zásobníků zemního plynu, které by měly zlepšit energetickou bezpečnost země v případě další plynové krize, která se odehrála například počátkem letošního roku.