Euro: Automobilka Daewoo Avia se přejmenovala na Avii

Z loga pražské automobilky Avia zmizel v pátek název Daewoo. Firmu ovládla investiční společnost Odien Capital Partners prostřednictvím své nizozemské filiálky SGM International a dosavadní majoritní vlastník Daewoo z firmy odchází. Převod 98 procent akcií má být dokončen do tří týdnů, uvádí v novém vydání týdeník Euro. Jak dlouho si Odien ponechá Avii, která je od roku 1999 trvale ve ztrátě, není v současné době jasné. Společník Odienu Brian Wilson odhaduje, že nejméně tři roky. "Vlastníky budeme, dokud restrukturalizace neposune firmu do světové třídy," tvrdí. SGM již do letňanského podniku investovala sto milionů korun.

Podle informací ČTK Avia, která změnila logo a od znaku od bývalé mateřské firmy Daewoo se vrátila k mírně obměněnému motivu letícího ptáka, chystá reklamní kampaň, která by měla propagovat vozy pod staronovou značkou. Podle Wilsona se po krachu společnosti Daewoo její obchodní síť zcela rozpadla a je nutné ji budovat znovu. "Zvolili jsme stejnou marketingovou strategii jako Chevrolet. Připravujeme expanzi na britské ostrovy a hodně si slibujeme od Turecka, kde má Odien kromě Prahy také zastoupení," uvedl.

V Letňanech se připravují další modelové řady nákladních aut. Nejmenší mají mít hmotnost 3,5 tuny, další deset, dvanáct a osmnáct tun. Nový majitel vytváří z Avie montážní závod, který motory, převodovky, osy, brzdové systémy a další komponenty kupuje od subdodavatelů.