EP schválil rezoluci, jež obsahuje scénář odstavení Temelína

Evropský parlament schválil ve středu rezoluci o České republice, která kromě jiného nastoluje možnost odstavení jaderné elektrárny Temelín. S výjimkou dvou odstavců na toto téma jde o standardní dokument, který pro ČR vyznívá převážně příznivě.

Patnáctistránkový dokument o stavu přípravy ČR soudí, že v případě Temelína je třeba nadále počítat s tzv. nulovou variantou, tedy s vyřazením z provozu, pro případ pokračujících nedostatků plynoucích z konstrukce elektrárny. Vyzývá Evropskou komisi, aby prošetřila, zda části Temelína mohou být odepsány jako "uvízlé náklady" v případě odstavení elektrárny, což znamená dočasné zvýšení poplatku za přístup do sítě, z něhož by se zastavení provozu financovalo. Komisi EP doporučuje, aby uspořádala mezinárodní konferenci, která by zvážila možnosti a náklady odstavení Temelína a mezinárodní nabídky financování tohoto odstavení.

Hornorakouští odpůrci jaderné energie rezoluci Evropského parlamentu přivítali. Josef Pühringer z Hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí řekl, že "Evropský parlament tak vydal Evropské komisi závazný pokyn, aby seriózně a vážně posuzovala téma Temelín jako evropský problém a ne jako bilaterální česko-rakouskou záležitost". Podle Pühringera temelínská elektrárna "ohrožuje celou Evropu" a mezinárodní studie dokládají, že v případě katastrofy by byly Německo, Francie nebo země Beneluxu postiženy právě tak jako části Rakouska nebo České republiky.

Rezoluci Evropského parlamentu považuje provozovatel elektrárny a.s. ČEZ pouze za politickou deklaraci. Podobný postoj zaujalo k rezoluci i ministerstvo průmyslu a obchodu. "Rezoluce EP nevychází z odborných posudků, ale je pouze politickou deklarací vycházející z názorů zelené opozice," uvedl na dotaz ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Dodal, že k bezpečnosti Temelína nemají zásadní připomínky odborníci Evropské komise ani odborní pracovníci sdružení západoevropských provozovatelů jaderných elektráren. "Rezoluce ukazuje, že poslanci EP neznají skutečný stav naší jaderné elektrárny," uvedl za MPO poradce ministra Miroslava Grégra Jiří Hanzlíček. Považuje to za částečnou chybu české diplomacie. "Poslanci EP jsou pod tlakem rakouské strany, aniž by byli schopni těmto lobbystickým požadavkům oponovat," dodal.