EK chce prodloužit výjimky na snížené sazby DPH, včetně české

Evropská komise navrhuje prodloužit výjimky, které nové členské státy používají pro stanovení snížených sazeb DPH až do roku 2010. Týká se to i české výjimky na sníženou pětiprocentní sazbu DPH na výstavbu bytů. Definitivně však o prodloužení nižší sazby DPH, které by o tři roky oddálilo zdražení bytů v ČR, rozhodnou až ministři financí EU na podzim.

Evropský komisař pro daně László Kovács ve čtvrtek představil výsledky studie, na jejímž základě chce komise dále postupovat při debatách o změně režimu daně z přidané hodnoty v EU. Hlavním cílem je pro komisi i nadále zjednodušení systému, který v současnosti znepřehledňuje obrovské množství trvalých i dočasných výjimek uplatňovaných jednotlivými členskými státy. Z nezávislé studie skupiny ekonomů Copenhagen Economics vyplývá, že snížené sazby DPH přehnaně nenarušují vnitřní trh EU. Zároveň se v ní ale uvádí, že neexistují důkazy, že by snížené sazby DPH zásadním způsobem podporovaly hospodářský růst a zaměstnanost a vyvrací tedy základní argumenty zastánců snížených sazeb. Jejím hlavním závěrem tak je, že nejvýhodnější volbou by bylo zavedení jednotné sazby DPH.

Podle Kovácse je prodloužení výjimek pro nové členské státy důležité v rámci rovného zacházení se všemi členy unie. Země, které do EU vstoupily před rokem 1995 mají totiž platnost svých výjimek zaručenu až do roku 2010, kdy by měl začít platit nový režim pro DPH v celé unii. Naproti tomu platnost výjimek nových členských států končí v roce 2007 nebo v roce 2008. Prodloužením výjimek se tedy vyřeší nespravedlivá a nerovná situace, která by při opačném postupu hrozila.

Prodloužení české výjimky na výstavbu bytů a domů by odvrátilo jejich zdražení, které mělo nastat začátkem příštího roku. Například nové rodinné domy měly zdražit o statisíce nebo dokonce o miliony korun. Výjimka totiž měla nadále platit pouze pro sociální bydlení. Vláda letos v únoru schválila definici sociálního bydlení, která předpokládá nejvýše 350 metrů čtverečních podlahové plochy u domů a nejvýše 120 metrů čtverečních u bytů.

Autor: Peter Gabaľ