DP: Nových lístků by mělo být dost, revizoři tolerantnější

Cestující by neměli mít podle dopravního podniku potíže s koupí nových dražších jízdenek na pražskou hromadnou dopravu. Většina trafikantů je od pátečního rána prodávala. Podobně tomu bylo v případě automatů. Lidé také mohou počítat s větší tolerancí revizorů. "Revizoři dostali pokyn, aby případy posuzovali citlivě," řekl ČTK pověřený ředitel dopravního podniku Tomáš Jílek.

Jízdné v Praze od pátku razantně zdražilo. Například základní přestupní lístek stojí 20 korun místo dřívějších 12 Kč. Za základní nepřestupní jízdenku cestující zaplatí 14 korun, tedy o šest korun více. O něco dražší jsou také předplatní kupony.

Podle původního rozhodnutí podniku neměly počínaje 1. červencem staré lístky platit. Teprve ve čtvrtek odpoledne jeho vedení uvedlo, že tomu tak nebude. Cestující mohou do konce srpna nadále používat osmikorunové a dvanáctikorunové jízdenky, musí však dodržovat nový tarif. Mohou tak například místo nového dvacetikorunového lístku označit shodně starou jízdenku za 12 a osm korun. Staré lístky mohou také vracet v předprodejích podniku, a to do konce roku.