Do Iráku nepojede sledovat volby žádný český pozorovatel

Do Iráku nepojede sledovat volby žádný český pozorovatel, přestože se tam původně měli vydat dva. "Z technických důvodů nakonec nepojede ani jeden," řekl ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář bez bližších podrobností. Podle prohlášení, které vydal tiskový odbor ministerstva, Česká republika věří, že se irácké vládě podaří uspořádat první svobodné volby, které ČR považuje za významný historický mezník a za šanci pro všechny Iráčany na cestě k budování demokratického, jednotného, prosperujícího a bezpečného Iráku.

"Česká republika plně podporuje Iráckou prozatímní vládu a Nezávislou volební komisi Iráku v úsilí, aby se volby uskutečnily v daném termínu, a to i přes obtížnou bezpečnostní situaci v zemi," dodává prohlášení. ČR uhradila náklady na 80 000 výtisků publikací v arabském jazyce s tematikou budování demokracie, tolerance a svobodných voleb a přispěla na projekt dopravy Iráčanů na irácké volby do německého Berlína, aby se i Iráčané trvale žijící v České republice mohli voleb zúčastnit.

Evropská komise v pátek v Bruselu oznámila, že poskytne Iráku dodatečných 200 milionů eur (přes šest miliard korun) finanční pomoci na poválečnou rekonstrukci země. Dva dny před parlamentními volbami, které mají určit složení prozatímního zákonodárného sboru v Iráku, tak EU chtěla dát najevo svou připravenost pomoci Iráku.