Dienstbier: Spojené státy odstoupí od výstavby radaru v Česku

Nová americká administrativa pod vedením prezidenta Baracka Obamy podle předsedy senátního zahraničního výboru Jiřího Dienstbiera (za ČSSD) pravděpodobně odstoupí od výstavby protiraketové základny v Česku. V České televizi uvedl, že podle informací, které zatím obdržel, se Spojené státy v nejbližším období umístěním radaru V ČR a raket v Polsku zabývat nebudou. "Možná, že jako dobrá záminka poslouží světová finanční krize, že se to odsune opět někam do šuplat," uvedl Dienstbier. Podle něj by jedinou výjimkou mohla být situace, kdy se umístění radaru stane součástí nové spolupráce Ameriky a Ruska. "Buď bude společná raketová obrana NATO, Ruska a Spojených států nebo žádná taková věc (radar) nebude," řekl.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za Stranu zelených) uvedl, že se ani v souvislosti s případným větším zapojením Ruska nebudou česko-americké smlouvy o umístění protiraketové základny přeformulovávat. "Lepší smlouvy již vyjednány nebudou," uvedl ministr s tím, že se podařilo s USA dojednat spoustu výhod. Nevyloučil ale možnost poté jednat s Ruskem na spolupráci při protiraketové obraně.

Podle poradce amerických prezidentů Zbigniewa Brzezinského, který poskytl rozhovor České televizi, není zatím výstavba radaru pro Spojené státy naléhavou záležitostí. "Jsou tam technologie, jejíž přínosy se musí teprve prokázat," řekl.

Autor: Peter Gabaľ