Designovaný premiér Jan Fischer se rozhodl pro tři vlastní kandidáty na ministry nové vlády

Designovaný premiér Jan Fischer se rozhodl pro tři vlastní kandidáty na ministry nové vlády, protože jej návrhy politických stran nepřesvědčily. Řekl to na mimořádné tiskové konferenci k sestavování úřednického kabinetu. Pravděpodobně se jedná o posty ministra financí, průmyslu a spravedlnosti. Fischer dodal, že o složení kabinetu je ještě ochoten dále jednat. Fischer o svých nominacích telefonicky informoval prezidenta Václava Klause. Šéfům ODS, ČSSD a Strany zelených už o svých návrzích řekl ve čtvrtek. Všichni tři jím navrženou vládní sestavu kritizovali a shodli se na tom, že neodpovídá předchozím dohodám. Podle Topolánka nemá taková sestava šanci získat důvěru sněmovny. Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek ji označil za podklad k dalšímu jednání.

Fischer přišel s vlastním návrhem na obsazení postu ministra financí, kde by chtěl údajně bývalého šéfa ČEZ Jaroslava Míla. Tento post považuje za klíčový, protože toto ministerstvo bude sestavovat státní rozpočet na příští rok v mimořádně obtížných ekonomických podmínkách, za ekonomického poklesu, kdy země čelí krizi. Právě proto je potřeba aby byl ministr financí silnou a široce respektovanou osobností, uvedl. Míl jako ministr financí je nepřijatelný, řekl na sociálnědemokratické prvomájové oslavě na předseda ČSSD Jiří Paroubek. Dodal také, že je nepřijatelný i pro premiéra v demisi Topolánka. Fischerovy změny na ministerských postech připisuje šéf ČSSD jeho politické nezkušenosti.

Designovaný premiér Jan Fischer nechce být loutkou, bude se muset rozhodovat sám, a k tomu potřebuje mít nějaké možnosti a páky, uvedl v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes (MfD) tajemník prezidenta Klause Ladislav Jakl. Dodal rovněž, že při rozhovorech prezident Fischerovi řekl, že vláda musí být plnohodnotná, nikoliv letní nebo loutková. Podle Jakla Fischer rozhodnutím navrhnout tři vlastní kandidáty na ministry nové vlády sáhl na zájmy politických stran. Na druhou stranu rozumí Jakl i reakcím šéfa ODS Mirka Topolánka a předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, kteří chtějí do svých stran vyslat signál, že svou kůži neprodávají lehce a že se snaží uplatnit své zájmy.