ČSÚ: Peníze z drog, prostituce a pašování dosahují 0,5 pct HDP

Příjmy z drog, prostituce a pašování cigaret a alkoholu dosáhly předloni 0,5 procenta výkonu české ekonomiky. Zatímco příjmy z prostituce se do výpočtu hrubého domácího produktu počítají, obchod s drogami a pašování v něm zatím zahrnuty nejsou. V tiskové zprávě to uvedl Český statistický úřad. Celková přidaná hodnota uvedených nelegálních činností v roce 2003 přesáhla 14 miliard korun. Podle Jiřího Vopravila z ČSÚ patří k nejvyšším příjmům z nelegální ekonomiky příjmy z prostituce, které dosahují 0,2 procenta HDP. Statistici do budoucna plánují do výpočtu HDP zařadit i odhady obchodu s drogami a pašování.

Češi podle statistiků předloni spotřebovali drogy za 7,9 miliardy korun. Celková produkce drog v Česku dosáhla 3,9 miliardy korun. Ze zahraničí se dovezly drogy za dalších 687 milionů korun, jejichž hodnota se vlivem marží distributorů zvýšila na čtyři miliardy korun. Nejužívanější drogou byly marihuana a hašiš, kterých se spotřebovalo asi 10,5 tuny. Alespoň jednou užilo v roce 2003 nějakou drogu přes milion Čechů.

Prostitutky v ČR předloni utržily 8,7 miliardy korun, přičemž 5,5 miliardy za jejich služby utratili cizinci. Prostitutky s cizí státní příslušností poslaly podle odhadů do zahraničí asi 400 milionů korun.

Hodnota pašovaných cigaret a lihovin dosáhla v roce 2003 podle odhadů 3,4 miliardy korun, přičemž podíl obou druhů zboží byl přibližně stejný. Zatímco cigarety se pašují spíše do Česka, lihoviny se naopak obvykle ze země nelegálně vyvážejí do zahraničí.