ČSSD požadavky lidovců odmítla; její vedení se znovu nesejde

Představitelé ČSSD v sobotu rozhodně odmítli požadavek lidovců, aby Stanislava Grosse nahradil ve funkci premiéra někdo jiný. Místopředseda sociální demokracie Zdeněk Škromach, který bude Grosse do středy zastupovat, ČTK řekl, že je to konečný postoj politického grémia, které v sobotu jednalo s lidovci. Škromach nevidí důvod znovu svolávat stranické vedení.

Také lidovci trvají na svém. Jejich šéf Miroslav Kalousek nevěří, že socialisté budou chtít kvůli majetkovým aférám svého předsedy opřít výkonnou moc o komunisty. "My jsme uzavřeli koaliční dohody s ČSSD a Unií svobody, neuzavřeli jsme ji s rodinou Grossovou a apelujeme na politickou odpovědnost sociální demokracie," řekl ČTK. Zůstane-li Gross premiérem a navrhne-li odvolání lidoveckých ministrů, budou to lidovci považovat za vypovězení koaliční smlouvy, prohlásil. Kalousek je však přesvědčen o tom, že Gross odvolání lidoveckých ministrů nenavrhne, pokud nepropadne "malichernému pocitu pomsty". Když to udělá, pak jedině tehdy, bude-li mít zajištěnou jinou podporu. "Když se bude chtít opřít o komunisty, je to jeho rozhodnutí," řekl.

Politické grémium ČSSD opírá svůj postoj o jednomyslné stanovisko předsednictva ČSSD, poslaneckého a senátorského klubu. "Kalousek na jednání eskaloval požadavky, které původně vyhlásil v době premiérovy nepřítomnosti. Přistoupení na tento požadavek by znamenalo demisi vlády, vládní krizi a nestabilitu země. Očekáváme buď změnu stanoviska KDU-ČSL, nebo odchod jejich ministrů z vlády," uvádí se v prohlášení grémia ČSSD.

Kalousek řekl, že pouze tlumočil jednomyslné stanovisko KDU- ČSL. Lidovci podle něj nemohou přijmout výklad ČSSD, že jde o spor stran nebo osobností. Kdyby šlo o spor idejí, bylo by možné najít kompromis. "Je to obrovský problém předsedy vlády, který už není možno vysvětlovat, ale je ho potřeba aktivně řešit v zájmu společného koaličního projektu. Máme zájem na úspěchu koalice, kterému brání problémy předsedy vlády," řekl k nejasnostem kolem majetku Grossovy rodiny a podnikání jeho ženy. Výměna premiéra není v této koalici podle Kalouska ničím novým. Připomněl, že když se ČSSD rozhodla loni v červnu vyměnit premiéra Vladimíra Špidlu, chovala se KDU-ČSL jako seriozní koaliční partner v zájmu společného koaličního projektu, který po výměně premiéra pokračoval. "Máme s tím dobrou zkušenost, že to jde, když je vůle koaličních partnerů," řekl. Škromach si naopak myslí, že by to nebylo tak jednoduché, protože takové to nebylo ani po Špidlově demisi.