ČSSD kvůli Benešovým dekretům zavázala členy k obraně národních zájmů

Česká strana sociálně demokratická zavázala své členy v souvislosti s debatami o poválečných dekretech prezidenta Edvarda Beneše k "obraně národních zájmů". Těmi se podle předsedy strany Vladimíra Špidly myslí poválečné uspořádání Evropy a z něj vycházející majetkové poměry. Špidla uvedl, že sociální demokraté se znepokojením sledují snahu některých sil otevřít debatu o výsledcích druhé světové války. "ČSSD nepřipustí jakékoli zpochybňování stávajících majetkových poměrů. Česká republika se nesmí stát slabým článkem poválečného uspořádání Evropy. Výsledky druhé světové války jsou pro nás nezpochybnitelné a nedotknutelné," dodal Špidla.

Proti poválečným Benešovým dekretům, které včlenily do českého právního řádu rozhodnutí vítězných mocností v Postupimi o postavení Němců a Maďarů v Československu, se v poslední době zvedla vlna odporu mezi některými německými, rakouskými a maďarskými politiky. Tvrdí, že by je měla ČR zrušit před vstupem do Evropské unie. Sudetoněmecká lobby prosadila opakované jednání o dekretech v Evropském parlamentě. Ministerstvo zahraničí již připravilo právní expertizu dekretů a odeslalo ji do Bruselu. Podle ministra Kavana připravuje ještě rozšířenou verzi, na níž by se podíleli také přední čeští historikové.

Maskotem sociálních demokratů pro letošní sněmovní volby bude rozesmáté blonďaté dítě v tričku s růží. Obrázek Socánka, který je podle předsedy strany Vladimíra Špidly čistě náhodou podobný volebnímu manažerovi Karlu Kobesovi, představilo novinářům vedení strany na tiskové konferenci.