ČSSD, KDU-ČSL a unie začaly konkretizovat fungování nové vlády

ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU začaly konkretizovat složení, program a podmínky spolupráce nově formované vlády v parlamentu. Zatímco politici jsou optimističtí, občané a analytici jsou kritičtější. Podle průzkumu agentury STEM dostaly dosavadní vláda a parlament nejhorší hodnocení za posledních pět let.

Kandidát na premiéra Jiří Paroubek (ČSSD) řekl, že nejzazším termínem, dokdy by měl mít seznam členů kabinetu, je konec týdne. Nepočítá s velkými změnami. Nevyloučil ale, že odejde některý z ministrů ČSSD. Spekuluje se mimo jiné o ministru zemědělství Jaroslavu Palasovi. Paroubek předpokládá, že nestraník Martin Jahn zůstane vicepremiérem pro ekonomiku. Naznačil, že by zůstala zachována funkce ministra bez portfeje. S Jaroslavem Burešem, který jím byl, ani s ministrem informatiky Vladimírem Mlynářem (US-DEU) ale nepočítá. Unie už má tři kandidáty za Mlynáře. Všichni jsou nestraničtí odborníci.

Odcházející premiér Gross zůstane jen předsedou ČSSD. O výši jeho platu rozhodne politické grémium strany. Kdyby ČSSD při výpočtu postupovala podobně jako ODS u svého šéfa Mirka Topolánka, mohl by se Grossův plat pohybovat kolem 100.000 korun.

Vyjednávači ČSSD, KDU-ČSL a unie začali konkretizovat koaliční dohodu a podmínky spolupráce stran. Předseda lidovců Miroslav Kalousek předpokládá, že dohoda by měla být podepsána do konce týdne. Dosavadní vláda by pak měla podat demisi zřejmě příští týden, kdy by mohla být jmenována i nová vláda, která by pak mohla požádat sněmovnu o důvěru v květnu.

Ze středečního jednání předsedů poslaneckých klubů ČSSD, KDU-ČSL a unie vyplynulo, že by si v koaliční smlouvě měly vymezit oblasti, ve kterých by závazně postupovaly společně a nesnažily by se vzájemně přehlasovat s pomocí opozice. Mohla by to být podobná témata jako v dosavadní koaliční smlouvě, která počítá s tím, že mezi oblasti, kde by měla koalice postupovat jednotně, patří státní rozpočet, veřejné výdaje, daňové změny, ochrana vlastnictví či bytová politika a zákon o nájemném.

Lídři poslanců ČSSD, KDU-ČSL a unie rovněž ujistili, že všichni jejich členové novou vládu podpoří. Řada poslanců hlavně ČSSD má nicméně k podobě nového kabinetu velké výhrady. Zatím se však zdá, že při hlasování o důvěře vládě by ji přesto mohli podpořit. Dohodu o obnovení vlády většinou přivítali i krajští politici ČSSD. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) vnímá rekonstruovaný kabinet jako pouhou výměnu premiéra. Myslí si také, že tlak ze strany KDU-ČSL zcela nezmizí.

S převažujícím optimismem politiků kontrastuje postoj občanů a analytiků. Ekonomičtí analytici očekávaný konec vládní krize pokládají za příznivou zprávu, ale staronový kabinet podle nich českému hospodářství nijak výrazně nepomůže. Více než 80 procent lidí si podle průzkumu agentury STEM myslí, že dosavadní vláda a parlament pracovaly v době mnohatýdenní vládní krize špatně. Pohoršil si i Klaus, přesto se dlouhodobě těší důvěře většiny veřejnosti.