ČSSD chce snížit daně chudším lidem

Ústřední výkonný výbor ČSSD schválil akční program obsahující úkoly, které by ještě měla vláda splnit do parlamentních voleb v roce 2006. ČSSD se shodla na tom, že sníží daně lidem s nízkými a středními příjmy. Nerozhodla však, jakým způsobem to učiní. Konkrétní návrh by měl v příštích týdnech připravit ministr financí Bohuslav Sobotka a poté jej předloží vedení ČSSD a koalici. Daňové změny by měly začít platit od příštího roku. Naopak firmám se již daně za této vlády snižovat nebudou a sazba se příští rok zastaví na 24 procentech. Součástí dlouhodobého programu je také zachování daňové progrese a majetkových daní, uvedl Sobotka. Podle premiéra Stanislava Grosse chce vláda snížit daně proto, aby se vyplatilo pracovat i lidem s nízkými příjmy. Ti dnes mají po zdanění často podobné částky, jako kdyby byli registrováni na úřadu práce a pobírali různé dávky.

Přestože se sociální demokracie na snižování daní dohodla, někteří poslanci v tomto ohledu zůstávají skeptičtí. Podle místopředsedy rozpočtového výboru Michala Krause je na reformu již příliš pozdě, protože občané by si výhody uvědomili až v době, kdy už ČSSD možná nebude u moci. Předseda hospodářského výboru Josef Hojdar se obává toho, aby pokles daní nevedl k omezení jiných sociálních výhod chudých občanů. To však odmítají Sobotka i Gross. Ekonomika podle nich roste rychleji, než stát očekával. Nižší daně prý také podpoří zaměstnanost, a příjmy státu tak nebudou ohroženy.

Premiér Gross ve svém projevu před delegáty programové konference vyzval k tomu, aby strana opustila "utopické a populistické postoje k sociálnímu státu", a aby dogmaticky nelpěla na starých vizích. Podle kuloárových informací se však Grossovým stoupencům přílišný odklon strany doprava nepodařil. Dlouhodobý program tak i nadále obsahuje záruku, že sociální demokracie nezavede školné na státních a veřejných školách ani spoluúčast pacientů.