ČR pro oživení VS OSN; uchází se o nestálé členství v RB OSN

Česká republika podporuje reformu a posílení Organizace spojených národů, oživení jejího valného shromáždění i reformu a rozšíření Rady bezpečnosti OSN. Prohlásil to v New Yorku ve všeobecné rozpravě 59. valného shromáždění OSN ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Dosavadních pět stálých členů Rady bezpečnosti by se podle českého stanoviska mělo rozšířit o Německo a Japonsko a o zástupce Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Svoboda rovněž oznámil záměr své země ucházet se o křeslo nestálého člena RB OSN na období 2008 až 2009.

Český ministr hovořil ve středu z tribuny OSN poprvé jako představitel členského státu Evropské unie. "Sdílíme oddanost EU efektivní mezinárodní spolupráci, jejímž jádrem je OSN," řekl. Svoboda vyslovil vážné obavy z růstu a změny taktiky světového terorismu, který si nyní vybírá za cíl veřejnost. "V boji proti terorismu nikdo nemůže zůstat neutrální," řekl. "A OSN má pro tento boj připravovat půdu na celosvětové úrovni." Skutečnou zkouškou schopnosti mezinárodního společenství spolupracovat je Irák, Afghánistán a Blízký východ, konstatoval.