CK Neckermann, spojená se zkrachovalou Thomas Cook, má v cizině 1100 českých klientů, návrat zajistí

Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachované britské kanceláře Thomas Cook, má v zahraničí zhruba 1100 českých klientů. O tyto klienty se postará a zajistí jim bezpečný návrat do České republiky jejich plánovaným letem. V tiskovém prohlášení to uvedl šéf marketingu CK Neckermann Jan Šrámek. Vzhledem k nejistotě a možným rizikům pro zákazníky, kterou na trhu cestovního ruchu oznámení o úpadku Thomas Cook Group vneslo, Šrámek z CK Neckermann nevyloučil, že CK některé již zakoupené zájezdy v nadcházejících dnech zruší. V takovém případě se na dotčené klienty budou vztahovat běžné všeobecné obchodní podmínky a CK jim vrátí celou sumu za zaplacený zájezd, uvedl.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež ČTK řekl, že se česká pobočka Neckermanna ocitla v ekonomické nejistotě a vyčkává, až se vyjasní vlastnická struktura. Podle Papeže mohou nastat spíše problémy u Čechů, kteří si koupili zájezd u Thomase Cooka v Německu nebo Británii. Na ně se české zákony o pojištění cestovních kanceláří nevztahují.

Na ústředí českého ministerstva zahraničních věcí se zatím s dotazy ohledně krachu CK Thomas Cook ani situace v CK Neckermann žádný český občan neobrátil, uvedl tiskový odbor úřadu. Pokud není cestovní kancelář schopna plnit své závazky vůči klientům, mohou požádat o pomoc české velvyslanectví v zemi, kde se nacházejí, sdělilo ministerstvo.