Čeští politici oceňují bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana

Za jednoho z největších státníků poslední éry označil český prezident Václav Klaus bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana, který zemřel v sobotu ve věku 93 let. "Myslím, že bez něho by konec komunismu nebyl tak rychlý a nebyl by dokonce ani tak klidný, jak tomu ve skutečnosti bylo," řekl ČTK Klaus před odletem do Normandie na oslavy 60. výročí spojeneckého vylodění.

Hluboce zasáhla zpráva o Reaganově úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. "Byl to muž s pevnými postoji, kterými se nezpochybnitelně zasloužil o pád komunismu. Jsem rád, že jsem se s ním měl možnost osobně v Kalifornii setkat a pohovořit," uvedl první postkomunistický prezident v prohlášení, které ČTK tlumočil jeho tajemník Jakub Hladík.

Senátor a bývalý disident Jan Ruml vzpomíná na Reagana jako na člověka, který spolu s bývalou britskou předsedkyní vlády Margaret Thatcherovou "pohnul dějinami". "Už jen to, že jasně komunistický systém pojmenoval - označil jej za Říši zla - to tehdy dokázal málokdo," podotkl Ruml.

Právě toto označení však Reaganovi vytýká jiný bývalý disident Petr Uhl: "Způsob, jakým eskaloval spory mezi USA a SSSR, nebyl příznivý pro naši věc, pro věc svobody a emancipace ve Východní Evropě". Podle Uhla Reagan svou politikou zaháněl ruskou stranu do kouta a škody pak museli napravovat až jeho nástupci ve funkci. "Já jsem nesouhlasil s jeho politikou," poznamenal Uhl.

Klaus zatím nechtěl předjímat, zda se Reaganova pohřbu zúčastní. Vzhledem k tomu, že se stále upřesňuje podoba posledního rozloučení, Bílý dům ještě nezačal rozesílat pozvánky.