Čeští hokejisté se po roce vrátili do boje o medaile na MS

Čeští hokejisté se po roční pauze vrátili do bojů o medaile na mistrovství světa. V Turku porazili loni druhé Rusko 3:0 a mají šanci navázat na zlatou éru českého hokeje na šampionátech z let 1999-2001.

Důležitou první branku dnes vstřelil v sedmnácté minutě ve vlastním oslabení Jan Hlaváč, jenž zakončil přečíslení společně s Milanem Hejdukem dva na jednoho. "Myslel jsem, že mi dá puk dříve za modrou, ale bek dobře bránil, tak mu udělal kličku. Já jsem pořád věřil, že mi přihraje, tak jsem šlapal do brány, i když to byl risk, protože hrozilo přečíslení, ale on to udělal výborně," pochválil svého nového spoluhráče v útoku Hlaváč.

Důležitým momentem v utkání byla podle něj skutečnost, že Češi byli na zápas lépe připraveni než soupeř. "Byli jsme více odhodlaní a dali rychle tři branky, což nám pomohlo. Pak jsme už spíše bránili výsledek. Hráli jsme více pro mančaft, zatímco oni hodně na sebe," podotkl forvard Caroliny, jenž hýřil celý zápas aktivitou. "Stálo to ale hodně sil, protože v této hale je hodně špatný led, ale vyplatilo se to. V poslední třetině už jsem toho měl plné zuby. Čekali jsme, co předvedou oni," oddechl si Hlaváč.

I přes výsledek 3:0 se prý nejednalo o lehké utkání. "Měli řadu šancí, ale Tomáš Vokoun výborně chytal," chválil brankáře. Po Hlinkově zásahu již věřil, že tým dovede zápas do vítězného konce. "Říkal jsem si, že už to nebude jako se Slováky, že to udržíme," dodal Hlaváč.

Jedním z trojice českých hokejistů, kteří byli před rokem svědky čtvrtfinálové porážky s Ruskem v Jönköpingu, byl Jaroslav Hlinka. "Už od včerejška mě to strašilo v hlavě, ale říkal jsem si, že jim to vrátíme, že jsme se poučili. Rusové hráli stejně jako před rokem ve skupině nevýrazně a říkal jsem si, že podruhé budeme chytřejší a nenecháme je vyhrát," uvedl útočník švýcarského Klotenu, podle nějž byl mezi oběma zápasy rozdíl zejména v taktice.

"Před rokem jsme si říkali, že je přehrajeme, dáme jim góly a jednoduše je porazíme. Do té doby prohrávali kde s kým, ale na zápas proti nám vytáhli perfektní defenzivu a my jsme se nedokázali prosadit. Letos jsme se do nich ale netlačili a nehráli tak naivně," srovnal Hlinka. Důležitý byl také první gól, jenž tentokrát dali Češi. "Pro uklidnění je hodně podstatný. Když se ve čtvrtfinále dotahuje, tak je to těžké a náročnější. Oni se museli nutit dopředu a my mohli čekat na svou šanci," dodal útočník.