Český výbor pro Bělorusko vyzval k neuznání voleb v této zemi

Český Výbor pro svobodné Bělorusko, jehož členy jsou převážně poslanci a senátoři, rozhořčil průběh nedělních běloruských voleb i souběžného ústavního referenda. Výsledky hlasování považuje za zmanipulované a zfalšované a vyzývá Evropskou unii i všechny demokratické státy, aby je neuznaly. Měly by se naopak zaměřit na efektivnější podporu nezávislých iniciativ v Bělorusku, vyplývá z prohlášení výboru, jehož text má ČTK k dispozici.

"Faktická nepřítomnost zástupců opozice ve volebních komisích, mohutná státní propaganda a znemožnění vedení předvolební kampaně představitelům opozice, brutální nátlak na studenty, vojáky a další voliče a vyloučení z voleb řady významných opozičních kandidátů jsou jen některé příklady naprostého pošlapání všech demokratických principů stávajícím režimem Alexandra Lukašenka," stojí v prohlášení výboru podepsaném členem běloruské exilové vlády Vladislavem Jandjukem, senátorem Janem Rumlem a exprezidentem Václavem Havlem.

V hlasování uspěl běloruský prezident Lukašenko, jemuž výsledky referenda umožňují ucházet se již potřetí o prezidentský mandát. V parlamentních volbách nezvítězil ani jeden opoziční kandidát. Průběh hlasování kritizuje také běloruská opozice a západní pozorovatelé, kteří si stěžují na to, že byli ve své práci omezováni a že se volební akt neuskutečnil regulérně.