Českou Miss se stala devatenáctiletá Renata Langmannová

Novou Českou Miss se v pátek stala devatenáctiletá Renata Langmannová z Ivanovic na Hané. Prostřednictvím SMS zpráv ji zvolili diváci přímého přenosu televize Nova. První vicemiss je dvacetiletá Miroslava Košťanová z Prahy, druhou vicemiss se stala o rok starší Barbora Kolářová, rovněž z hlavního města.

Nová Česká Miss má právo zúčastnit se letošního ročníku soutěže Miss Universe.

Zvláštním hostem večera byl bývalý prezident Václav Havel, který položil šesti superfinalistkám závěrečnou otázku. Loni se této role zhostil nynější prezident Václav Klaus.

Soutěž Česká Miss organizuje novopečená maminka, bývalá mluvčí ODS a československá miss z roku 1991 Michaela Maláčová. Pátečním večerem vyvrcholil druhý ročník jejího podniku.

Od tradiční soutěže krásy se Česká Miss liší tím, že se nezveřejňují tělesné proporce soutěžících. Součástí finálového večera je ale také promenáda v plavkách.

Téměř půl milionu korun pro svoji nadaci získala modelka Tereza Maxová v dražbě po skončení finále České Miss 2006. Peníze Maxová použije na vzdělání dětí v teenagerovském věku, které žijí v dětských domovech. Korunka nově zvolené královny krásy Renaty Langmannové byla vydražena za 350 tisíc korun a její vyšívanou šerpu získal nový majitel za 100 tisíc.

"Peníze použijeme na projekty Pod křídly a Equal. Jde o podporu vzdělání dětí, zejména o podporu jejich přípravy na budoucnost," řekla modelka a prezidentka nadace Maxová.

Děti z dětských domovů, o něž se její nadace stará, se nebudou učit vykonávat jen zadané úkoly, ale díky výtěžku je čeká také příprava na to, jak si umět sehnat práci nebo jak se orientovat při hledání vlastního bydlení. "Jde nám o to, aby se děti po odchodu z domova uměly postavit na vlastní nohy," poznamenala Maxová.

Milovníky ženské krásy letos čeká ještě konkurenční soutěž krásy, Miss ČR. Její finále proběhne 8. dubna v Brně.

Autor: Peter Gabaľ