Česko si připomnělo 50 let od tragické smrti Jana Palacha

Lidé po celé zemi i v zahraničí si připomněli památku studenta Jana Palacha, který se 16. ledna 1969 na Václavském náměstí v Praze upálil. Jeho tragický čin, kterým chtěl dvacetiletý student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy vyburcovat spoluobčany z letargie po srpnové okupaci, nebyl zbytečný, nesmí být zapomenut a je aktuální i po 50 letech, shodli se účastníci mnoha vzpomínkových akcí. Završil je pietní pochod centrem Prahy, kterého se podle odhadu přihlížejících policistů zúčastnilo asi 4000 lidí.

"Svoboda není zadarmo, ani dnes ji nemáme trvale garantovanou. Každý den přicházíme o malý kousek, takže si toho často ani nevšimneme. Svoboda se nedá koupit ve slevě, hned po životě je nejdražší věcí, kterou máme. A to je odkaz, který nám tu Jan zanechal," řekl předseda Senátu Jaroslav Kubera (ANO) na Václavském náměstí při příležitosti 50. výročí Palachova sebeupálení. Prezident Miloš Zeman k Palachově oběti veřejně nevystoupil a k památníku pod Národním muzeem poslal věnec. Květiny zaslal i premiér Andrej Babiš (ANO), který je na týdenní cestě po Asii. K jeho kyticím na Václavském náměstí i na budově filozofické fakulty někdo přidal vzkazy kritizující Babišovu předlistopadovou minulosti i současné chování.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima je přesvědčen o tom, že Jan Palach patří k nejvýznamnějším osobnostem moderních československých a českých dějin a k předním bojovníkům za svobodu a demokracii. Rektor společně s dalšími zástupci univerzity ráno odhalil pamětní dlaždici Jana Palacha v místě, kde v lednu 1969 stála rakev s jeho ostatky. Dlaždice má symbolický rozměr 69x69 centimetrů jako připomínku roku 1969 a váží 89 kilogramů, což je odkaz na revoluční rok 1989. V horní části Václavského náměstí, nedaleko od místa, kde se student zapálil, je do konce ledna otevřena výstava Jan Palach '69.

Palacha si lidé připomněli na řadě vzpomínkových akcí i v dalších městech - v Brně, Plzni, Liberci, Ústí nad Labem, Uherském Hradišti nebo v Mělníce, kde rodák ze Všetat studoval gymnázium. Několik desítek lidí si přišlo připomenout pět desítek let starou oběť Jana Palacha k jeho bustě v Bruselu. Věnce a květiny tam položili nejen čeští diplomaté, ale i lidé z místní české komunity, často v doprovodu dětí.