Česko se potýká se silným větrem, bez elektřiny zůstaly tisíce domácností

Silný vítr přerušil v noci na neděli v celém Česku dodávky proudu pro tisíce odběratelů, shazoval stromy na silnice a tratě a ničil střechy. Hasiči za noc zaznamenali dohromady 368 výjezdů. "Většina byla spojena s pádem stromů na komunikace, železnici, chodníky a jiná veřejná prostranství," uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová. Přes den se situace stabilizovala, později odpoledne ale vítr začal znovu nabývat na síle. V jižních Čechách dokonce v podvečer vyhlásil E.ON kvůli poruchám způsobeným větrem kalamitní stav. Bez proudu zůstalo témě 12 tisíc domácností.

Meteorologové vydali výstrahu před velmi silným větrem, který hrozí v Česku až do pondělí. Může mít v nárazech rychlost přes 85 kilometrů v hodině, na horách i kolem 125 kilometrů.

Zároveň platí výstraha před nárůstem hladin řek s nízkým stupněm nebezpečí pro Klatovsko, Českobudějovicko, Českokrumlovsko, Prachaticko a Strakonicko do pondělních 13 hodin. Hladiny se podle meteorologů dostanou většinou jen na nejnižší, první stupeň povodňové aktivity, ojediněle na druhý stupeň.