Česká i německá policie podporují protidrogový vlak

V těchto dnech představili v Drážďanech a Berlíně zástupci Nadačního fondu Nové Česko na společné tiskové konferenci s Národní protidrogovou centrálou SKPV a Svazem Německých Kriminalistů (Bund Deutscher Kriminalbeamter) novou generaci evropského Protidrogového vlaku - Verzi 2.0., která již není omezena pouze na železnici, ale má i formu kontejnerové soupravy. Dle současného plánu by se měla každého půl roku přemístit mezi Prahou a Berlínem. Verze 2.0 navazuje na úspěchy původního prototypu, využívá poznatky z jeho provozu, rozvíjí ho o nejnovější technologie a směřuje k vybudování mezinárodní sítě primární protidrogové prevence.

Podporu dalšímu rozvoji protidrogového vlaku, včetně návazného programu, osobně vyjádřil náměstek policejního prezidenta pro SKPV plk. Ing. Mgr. Jaroslav Vild, který uvedl: „Chtěl bych poděkovat tvůrcům tohoto unikátního projektu a jsem rád, ze součástí tvůrčího týmu jsou moji kolegové z Národní protidrogové centrály. Ve vedení Policie ČR si dobře uvědomujeme význam prevence, a proto vyjadřujeme projektu Revolution train a jeho dalšímu rozvoji plnou podporu.“

Zástupci Svazu Německých Kriminalistů dávají český protidrogový vlak jako příklad úspěšné inovace v primární protidrogové prevenci, kdy doposud původní prototyp vlaku jen v Německu navštívilo 17 tisíc dětí.

Sám autor projektu Pavel Tůma na místě řekl: “Program vlaku dává dětem v bezpečném prostředí možnost prožít reálné situace spojené s konzumací drog - od rizikových okamžiků, kdy mladý člověk s drogami přichází do styku, až po bezvýchodné zoufalství drogově závislých. Realisticky ztvárněné prostředí a forma hry rolí, které na sebe účastníci skupiny pod vedením lektora postupně berou, u nich vytváří silný, emotivně podbarvený kognitivní rámec vnímání drogové problematiky, který je robustním základem pro to, aby kontakt s drogami, pokud v jejich životě taková riziková situace nastane, bezpečně zvládli.”

Autor: Libor Kukal