Češi už na pomoc jihovýchodní Asii vybrali přes 90 milionů korun

Na kontech veřejných sbírek na pomoc katastrofou postižené jihovýchodní Asii už se shromáždilo přes 90 milionů korun. Humanitární organizace, které sbírky vyhlásily, část prostředků ještě využijí na materiální pomoc. Připravují už i projekty na obnovu zasažených oblastí. Český stát uvolnil na pomoc Asii 15 milionů korun, dalších 200 milionů chce poslat na dlouhodobé rozvojové programy.

Nejvíce zatím ve sbírce shromáždila nadace ADRA, především díky velkému zájmu veřejnosti o možnost zasílat drobné částky prostřednictvím mobilních telefonů. Ke středeční desáté hodině dopolední evidovala ADRA přes 880.000 došlých dárcovských zpráv. "I s vrácenou daní z přidané hodnoty to znamená částku 28,8 milionu korun," řekl ČTK ředitel nadace Vítězslav Vurst. Státní správa se v úterý po jednání s operátory rozhodla zvýšit pomoc regionu i o tuto daň - prozatím podle dostupných informací činí částka zhruba pět milionů korun. Přímo na konto sbírky lidé už nadaci poslali 9,2 milionu korun.

Na kontech sbírky společnosti Člověk v tísni se doposud sešlo 32,5 milionu korun, Česká katolická charita má na účtu už téměř 12 milionů. Český výbor pro Dětský fond OSN (UNICEF), který pomáhá především malým obětem katastrofy, zatím shromáždil 4,7 milionu korun. Do fondu humanity Českého červeného kříže lidé přispěli téměř třemi miliony korun. Senátní sbírku vyhlásil i předseda horní komory Přemysl Sobotka, sbírku nově organizuje například i společnost Maltézská pomoc. Podporu a spolupráci postižené oblasti nabízí vedle jednotlivců také řada obcí a firem.