Češi mají za sebou teplé léto, podzim přišel podle kalendáře

Češi mají za sebou teplotně nadnormální léto s obvyklým přídělem srážek. Na rozdíl od loňského roku, kdy se typicky letní počasí protáhlo až do konce září, letos nastoupil podzim v souladu s kalendářním rokem. Meteorologové předpovídají, že se z posledních dnů babího léta budou lidé těšit už pouze o nadcházejícím víkendu. Chladnější začátek školního roku zřejmě ukončil téměř roční období, kdy teplotní průměry převyšovaly dlouhodobé normály.

"V červnu se průměrné měsíční teploty vzduchu na většině území Česka pohybovaly dva až tři stupně Celsia nad normálem. Měsíční srážkové úhrny byly normální, vyskytovaly se ale silné bouřky, které na některých místech způsobily lokální záplavy," popsal ČTK první letní měsíc meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Luboš Moravčík. Teplejší než konec června byly jeho první dvě třetiny, kdy v Praze třikrát překročily teploty tropickou třicítku.

V červenci se průměrné měsíční teploty vzduchu pohybovaly jeden až dva stupně nad dlouhodobým normálem. Hlavně na začátku druhé poloviny měsíce Česko potrápily vysoké teploty, které se v odpoledních hodinách šplhaly vysoko nad 30 stupňů. V pražském Klementinu tak třikrát za sebou padl teplotní rekord.

Srpen byl opět teplejší, než je obvyklé pro druhou polovinu prázdnin, a to o jeden až dva stupně. Na konci měsíce se ovšem prudce ochladilo. Měsíční příděl srážek byl sice normální, ale kolem 20. srpna zasáhly Česko přívalové deště místy provázené silným větrem. Srážky konce prázdnin alespoň částečně vyrovnaly deficit vody v půdě, který vznikl už počátkem jara, přesto v některých lokalitách sucho panuje dosud.